Κάννες, αποστολή

Το ζήτημα της εκμετάλλευσης των πολυεθνικών εταιριών στο σύγχρονο Ιράν, όπου άνθρωποι όπως ο Ρεζά, ο κεντρικός ήρωας της ταινίας «Ενας ακέραιος άνδρας» αναγκάζονται ,αβοήθητοι, να δώσουν μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, αναδεικνύεται στην ταινία του Μοχαμάντ Ρασούλοφ που απέσπασε το πρώτο βραβείο του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» του 70ού φεστιβάλ των Καννών.

Δέκα οχτώ ταινίες έλαβαν μέρος στον συναγωνισμό του «Βλέμματος», στην κριτική επιτροπή του οποίου εφέτος προήδρευε η αμερικανίδα ηθοποιός Ούμα Θέρμαν. Κατά γενική ομολογία, οι εφετινές ταινίες αυτού του τμήματος _από το οποίο θυμίζω ξεκίνησε ο Γιώργος Λάνθιμος όταν το 2009 ο «Κυνόδοντας» απέσπασε το πρώτο βραβείο_ ήταν ανώτερες του επίσημου διαγωνιστικού του οποίου τα βραβεία ανακοινώνονται απόψε το απόγευμα στις 19.15 ώρα Καννών στην αίθουσα Grand Theatre Lumiere.

Καλύτερη ηθοποιός σε ταινία του «Ένα κάποιο βλέμμα» ανακηρύχθηκε η Ιταλίδα Γιασμίνε Τρίνκα για την «Fortunata» του συμπατριώτη της Σέρτζιο Καστελίτο, ενώ το βραβείο ποιητικής αφήγησης δόθηκε στην «Barbara» του Ματιέ Αμαλρίκ, μια ταινία που με πολύ ιδιαίτερο, αφαιρετικό τρόπο αφηγείται στιγμές από την ζωή της Γαλλίδας τραγουδίστριας Μπαρμπαρά.

Το βραβείο σκηνοθεσίας του τμήματος δόθηκε στον Αμερικανό Τέιλορ Σέρινταν για το «Wind river», όπου μια πράκτορας του FBI (Eλίζαμπεθ Ολσεν) έχει σταλεί για την εξιχνίαση ενός φόνου σε καταυλισμό Ινδιάνων και συνεργάζεται με έναν ντόπιο (Τέρεμι Ρένερ). Ο Σέρινταν, θυμίζω, είναι ο σεναριογράφος της εξαιρετικής ταινίας «Πάση θυσία» του Ντέιβιντ Μακ Κένζι που εφέτος έφτασε ως τα Οσκαρ έχοντας και αυτή ξεκινήσει την διεθνή καριέρα της από τις Κάννες πέρσι.

Τέλος το βραβείο της επιτροπής απέσπασε η «Κόρη της Απριλ» του Μεξικανού Μισέλ Φράνκο, πάνω στην σχέση μιας 17χρονης με την μητέρα της από την οποία έχει προσπαθήσει να κρατήσει κρυφή την εγκυμοσύνη της.