Η Art-Athina επιστρέφει στις 26 ΜαΪου για να διατηρήσει το status της ως η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα. Φανερά ανανεωμένη αυτή τη χρονιά με τη φρεσκάδα εμφανή στο νέο της προφίλ, αρχής γενομένης από τη νέα καλλιτεχνική της διευθύντρια, τη νεαρή Σταματία Δημητρακοπούλου, το νέο ανερχόμενο αστέρι στον χώρο των εικαστικών.

Με καλλιτεχνική σύμβουλο την Ξένια Καλπακτσόγλου και γενικό συντονιστή τον Αντώνη Κούρκουλο, με νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που έχει αναλάβει ο έμπειρος Σταύρος Παπαγιάννης με το Stage Design Office, με νέα ταυτότητα την οποία έχει επιμεληθεί το G Design Studio και με νέα εταιρεία παραγωγής την Be Best. Ο τόπος διεξαγωγής παραμένει ο ίδιος. Από τις 26 έως τις 28 ΜαΪου οι φιλότεχνοι θα κατευθύνονται στο γήπεδο του TaeΚwonDo στο Φάληρο.

Eφέτος συμμετέχουν 56 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εισάγονται νέες ενότητες παράλληλα με τη φουάρ. Ενα παράδειγμα είναι η δράση Feature, στο πλαίσιο της οποίας ένας επιμελητής, η Μύριαμ Μπεν Σαλάχ από το Αλγέρι εν προκειμένω για φέτος, θα παρουσιάσει δουλειά των Σοφία Αλ Μαρία και Σάνα Mόουλτον μέσα από τις γκαλερί «The third line» του Ντουμπάι και «Gregor Staiger» της Ζυρίχης.

Κατά τα λοιπά, το πλούσιο πρόγραμμα δίνει έμφαση στο βίντεο και τις προβολές σε επιμέλεια του Αλεξάντερ Μπουρένκοφ, με τη δουλειά 32 καλλιτεχνών να παρουσιάζονται σε έναν χώρο που είναι διαμορφωμένος ως δωμάτιο ξενοδοχείου, σε μια ομαδική έκθεση με ιστορικό υλικό από τις βασικές συμμετοχές της διοργάνωσης σε επιμέλεια Γαλήνης Νόττι, σε συζητήσεις, πάνελ και συνεντεύξεις, εκπαιδευτικά workoshops αλλά και ένα τιμητικό αφιέρωμα για το έργο των Γιάννη Κουνέλλη και Δημήτρη Μυταρά σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και την Εθνική Πινακοθήκη, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί το φιλμ «Αποσπάσματα από ένα ημερολόγιο» του Χανς-Πέτερ Σβέρφελ αλλά και αρχειακό υλικό από την ατομική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη στο φορτηγό πλοίο ΙΟΝΙΟΝ (1994).

«Η Art-Athina έχει μια μεγάλη ιστορία την οποία ξεκίνησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης το 1993 και την υπερασπίζεται πάντα. Είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που διοργανώνεται από τις αίθουσες τέχνης για τις αίθουσες τέχνης αλλά και για τους φιλότεχνους. Πρέπει λοιπόν να ανανεώνεται και να ακολουθεί διεθνή πρότυπα» εξηγεί η πρόεδρος του ΠΣΑΤ, κ. Γιάννα Γραμματικοπούλου τη στροφή της διοργάνωσης.

Η φετινή ανανέωση ωστόσο έφερε την αντιπαράθεση

Ανάμεσα στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και τον επί πέντε χρόνια παραγωγό της διοργάνωσης, Αλέξη Κανιάρη της Euromare. Πολλά γράφτηκαν για τους λόγους της ρήξης, όπως ότι η διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ επέβαλλε την επικαιροποίηση των όρων σύμβασης με τη Euromare. «Ο ΠΣΑΤ δεν έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα. Είναι ταπεινό να μιλάμε για κάτι οικονομικό από τη στιγμή που έχει γίνει τόσο σημαντική προσπάθεια ανανέωσης» θα πει η κ. Γραμματοπούλου.

Ωστόσο, η καταγγελία της σύμβασης προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κανιάρη και την ανακοίνωσή του ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια καθώς, όπως τόνισε η σύμβαση έργου με τον ΠΣΑΤ είχε ισχύ ως το 2019 και επομένως διακόπηκε αυθαίρετα. «Δεν κάνουμε τίποτα για να μπλοκάρουμε τη διαδικασία, θα αποφανθεί η δικαιοσύνη» θα πει από την πλευρά του ο κ. Κανιάρης.

· Art-Athina από τις 26-28/5 στο γήπεδο του TaeΚwonDo στο Φάληρο