Κάννες, Αποστολή

Οταν η Βανέσα Ρεντγκρέιβ είδε με τα μάτια της τη θάλασσα να ξεβράζει στην παραλία το πτώμα ενός μωρού, του Αλαν Κουρντί, κατάλαβε ότι είχε έρθει πια η ώρα για να κάνει κάτι πέραν των όσων είχε ήδη κάνει για το δράμα των μεταναστών που εδώ και πάρα πολλά χρόνια την απασχολεί: σκέφτηκε την ιδέα ενός ντοκιμαντέρ μέσω του οποίου η βραβευμένη με Οσκαρ διάσημη βρετανίδα ηθοποιός θα εξέφραζε μια πολύ προσωπική άποψη για το επίμαχο θέμα που εδώ και αρκετό καιρό και σε καθημερινή βάση απασχολεί κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Κάπως έτσι προέκυψε η ταινία τεκμηρίωσης «Θάλασσα της θλίψης» (Sea of sorrow) που έκανε πριν από λίγες ημέρες την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ των Καννών, παρουσία της δημιουργού του. Το εντυπωσιακό δε είναι ότι η Ρεντγκρέιβ με αυτήν την ταινία κάνει το ντεμπούτο της ως σκηνοθέτρια σε ηλικία 80 ετών.
«Η οικογένεια του Αλαν προσπαθούσε να ξεφύγει από την ISIS» είπε η Ρεντγκρέιβ. «Ενιωσα μέσα μου ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για τους θανάτους τόσων οικογενειών διότι δεν εφαρμόζουν εκεί τους δικούς τους νόμους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ένα μικρό αγοράκι πέθανε. Ηθελα να εκφράσω τη θλίψη μου».
Το ενδιαφέρον με τη «Θάλασσα της θλίψης» όμως είναι ότι η Ρεντγκρέιβ επιστρέφει στη δική της ιστορία, στις δικές της εμπειρίες. Οταν η Ρεντγκρέιβ ήταν δύο ετών, λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έζησε την εκκένωση του Λονδίνου. Κάποιες εικόνες βρίσκονται ακόμα χαραγμένες στη μνήμη της.
«Αυτό που μου συνέβη ως παιδί είναι πολύ ελαφρύ συγκρινόμενο με τα όσα γίνονται σήμερα, όμως στη Βρετανία υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν γνώση της ιστορίας. Σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος να μιλήσω ήταν μέσω της δικής μου ιστορίας διότι συνέβη στην πραγματικότητα και ίσως βοηθούσε τους ανθρώπους να καταλάβουν γιατί οφείλουμε να βοηθούμε τους μετανάστες».
Αν όμως εκείνη την εποχή η προστασία των μεταναστών ήταν «εθνικό καθήκον» στη Μεγάλη Βρετανία, σήμερα η Ρεντγκρέιβ πιστεύει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Στη Συρία ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν ζει στο σπίτι του. Ογδόντα τοις εκατό των Παλαιστινίων που βρίσκονταν σε καταλύματα μεταναστών στη Συρία χρειάστηκε να τα εγκαταλείψουν. Αυτά τα νούμερα είναι τρομακτικά» λέει η Ρεντγκρέιβ. «Μόνο που σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ισοπεδωθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση –και συμπεριλαμβάνω και τη δική μου πατρίδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Η μόνη πολιτικός που για την ηθοποιό μπορεί να κάνει τη διαφορά και να «υπακούσει τον νόμο» είναι η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, την οποία η Ρεντγκρέιβ χαρακτήρισε «υπέροχη».
Ο τίτλος «Θάλασσα της θλίψης» προέρχεται από μια φράση από την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και στην ταινία την απαγγέλλει ο Ρέιφ Φάινς ως Πρόσπερο. «Είναι άμεσος τίτλος, δεν είναι;» είπε η Ρεντγκρέιβ. «Ανθρωποι πέθαναν στη θάλασσα. Ανθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν στη θάλασσα. Και δεν θα έπρεπε να έχουν πεθάνει. Θέλω να πω, αν αυτό δεν είναι θλιβερό, τότε τι είναι;».

HeliosPlus