Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο σερ Ρότζερ Μουρ.

Την ανακοίνωση έκανε η οικογένεια του ηθοποιού στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο σερ Ρότζερ Μουρ πέθανε στην Ελβετία. Η κηδεία του θα είναι ιδιωτική και θα πραγματοποιηθεί στο Μονακό.

Ο Ρότζερ Μουρ έπαιξε τον Τζέιμς Μποντ περισσότερο από κάθε άλλον ηθοποιό που τον έχει υποδυθεί και ο Βρετανός πράκτορας που γεννήθηκε στις σελίδες των μυθιστορημάτων του Ιαν Φλέμινγκ, ήταν το τελευταίο, πραγματικά σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας του πρώτου.

Μάλιστα, ο Μουρ εγκατέλειψε τον Μποντ στα 58 του, το 1985, μετά την παρουσίαση στις αίθουσες της «Επιχείρησης: Κινούμενος Στόχος». Είχαν προηγηθεί έξι ταινίες τουως Τζέιμς Μποντ με πρώτη το «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν» το 1973. Οι υπόλοιπες είναι η «Κατάσκοπος που με αγάπησε», η «Επιχείρηση: Μουνρέικερ», ο «Ανθρωπος με το χρυσό πιστόλι», η «Επιχείρηση Οκτάπουσι» και το «Για τα μάτια σου μόνο» που γυρίστηκε στην χώρα μας.

Ο Μουρ έδωσε στον Μποντ ένα κωμικό «χρώμα» και χωρίς αμφιβολία είναι η πιο ανάλαφρη εκδοχή του διάσημου πράκτορα. Σε πολλούς δεν άρεσε αυτή η στροφή προς το αστείο, όμως η διάρκεια του Μουρ στον ρόλο (12 χρόνια) αποδεικνύει πόσο δημοφιλής ήταν.

Γεννημένος στο Λονδίνο, ο Ρότζερ Τζορτζ Μουρ, γιός αστυνομικού, αρχικώς ήθελε να ασχοληθεί με την ζωγραφική. Δούλεψε όμως σε κάποιες ταινίες ως κομπάρσος και η ιδέα της υποκριτικής τον γοήτεψε. Δέκα χρόνια μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όπου και πολέμησε, ο Μουρ πήγε στην Αμερική και σύντομα άρχισε να παίζει σε ταινίες, μια από τις οποίες ήταν η «Τελευταία φορά που είδα το Παρίσι» δίπλα στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Σύντομα ήρθε η τηλεόραση και η σειρά «Μάβερικ» όπου όμως σταρ ήταν ο Τζέιμς Γκάρνερ.

Η έκρηξη του ονόματός του στο διεθνές προσκήνιο ήρθε το 1962 όταν ο Μουρ ανέλαβε τον ρόλο του κοσμοπολίτη τυχοδιώκτη Σάιμον Τέμπλαρ στην τηλεοπτική σειρά «Ο άγιος» που βασίστηκε στα μυθιστορήματα του Λέσλι Τσάρτερις.Ηταν η πρώτη προσωπική επιτυχία του, διάρκεσε εξι σεζόν (118 επεισόδια) και μετέτρεψε τον Μουρ σε σούπερσταρ.

Οταν ο κύκλος του «Αγιου» έκλεισε, ο Μουρ και ο Τόνι Κέρτις έπαιξαν στους «Αντίζηλους» σειρά που είχε επίσης επιτυχία, όχι όμως τόση όσο ο «Αγιος».

Ο Τζέιμς Μποντ τον έκανε σταρ και στο σινεμά, όμως ο ήρωας «χαντάκωσε» τελικά την καριέρα του Μουρ ο οποίος σε αντίθεση με τον Σον Κόνερι (τον οποίο είχε αντικαταστήσει) ή αργότερα τον Πιρς Μπρόσναν, δεν είχε αξιόλογη συνέχεια.

Αλλες επιτυχίες του ήταν οι περιπέτειες «Αγριες χήνες» και «Απόδραση στην Αθήνα» που γυρίστηκε στη χώρα μας.
Η τελευταία ταινία του Μουρ που είδαμε στην Ελλάδα είναι η δραματική κομεντί «Κάποια να με προσέχει» όπου ο Μουρ υποδύθηκε τον εαυτό του κάτι που είχε κάνει και στο «Incompatibles» το 2013.