«Το Bob Theatre Festival διοργανώνεται φέτος για 10η χρονιά. Σαν χτες μας φαίνεται που ετοιμαζόμασταν για την πρώτη διοργάνωση…». Κάτι μοιάζει υπερβολικά κλισέ στα λόγια του Γιάννη Σαρακατσάνη, ιδρυτικού μέλους της ομάδας Abovo και καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ.

Ευτυχώς η συνέχεια βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Κάπως έτσι θα έπρεπε να λέμε, αλλά θα ήταν ψέματα. Δεν μας φαίνεται καθόλου σαν χτες, αντιθέτως μας φαίνεται σα να έχει περάσει ένας αιώνας από το πρώτο Bob Theatre Festival. Από τότε τα πράγματα άλλαξαν και έχουν δυσκολέψει, όχι μόνο στο θέατρο αλλά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανατρέχοντας όμως στο παρελθόν, για τις ανάγκες αυτής της επετείου, συνειδητοποιήσαμε κάτι. Όλες αυτές οι αλλαγές που έφερε η κρίση είχαν έναν κερδισμένο: το νεανικό θέατρο».

Και συνεχίζει: «Η κατάρρευση της τηλεοπτικής παραγωγής έστειλε στο θέατρο ηθοποιούς αλλά και θεατές που μέχρι τότε δεν το προτιμούσαν. Τα θέατρα, τα μπαρ και οι αποθήκες γέμισαν με κάθε λογής παράσταση αλλά οι νεανικές ομάδες ήταν ήδη εκεί και έπαιζαν ήδη τις παραστάσεις τους γνωρίζοντας τα κατατόπια. Η απόσταση μεταξύ νεανικού και mainstream θεάτρου ξαφνικά μίκρυνε και έτσι, εάν μια νεανική ομάδα ανέβαζε μια καλή παράσταση, μπορούσε να ξεχωρίσει και να διακριθεί μαζί με τις «μεγάλες». Και αυτό μάλιστα θα το χρωστούσε μόνο στην ποιότητά της μιας και ούτε μεγάλη παραγωγή αλλά ούτε και μεγάλα ονόματα θα μπορούσε να έχει.».

Όλα αυτά ίσως να εξηγούν την αυξανόμενη δημοτικότητα της πιο γνωστής ίσως πλατφόρμας νεανικού θεάτρου στην Ελλάδα, η οποία εντάχθηκε φέτος στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και αποφάσισε να το γιορτάσει με πάρτυ έναρξης και λήξης, μουσική βραδιά με τη Μάρθα Φριντζήλα και τον Παναγιώτη Τσεβά αλλά και πολλές ακόμη εκπλήξεις που περιμένουν τους θεατές στην Πειραιώς 260.

Υπάρχουν όμως και άλλες αλλαγές στο πρόγραμμα του 10ου Bob Theatre Festival. Δύο παλιότερες παραστάσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και απέκτησαν φανατικό κοινό αναβιώνουν ειδικά για τη φετινή διοργάνωση: ο σπαρταριστός «Μουνής» των 4Frontal και το γεμάτο ευαισθησία «Μπιλ και Λου» του Δημήτρη Μπογδάνου. Επίσης, τέσσερις από τις ομάδες που έλαβαν μέρος στον περσινό διαγωνισμό Scratch Night, στο πλαίσιο του οποίου κάποιοι νέοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες παρουσιάζουν 15 λεπτά από την παράσταση που θα ήθελαν να ανεβάσουν και με βάση αυτό το δείγμα το κοινό και μια κριτική επιτροπή αναδεικνύουν έναν νικητή (πέρυσι διακρίθηκε η παράσταση «Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη»), επιστρέφουν με τις ολοκληρωμένες εκδοχές τους. Θα πραγματοποιηθούν επίσης σεμινάρια σε συνεργασία με το Τμήμα Εκαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και θα δοθεί μια γερή δόση κωμωδίας έστω και σε ειδική συνθήκη.

Η ιντερνετική εκπομπή Big Talk, του netwix.gr θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ με ένα ξεχωριστό, ζωντανό και φεστιβαλικό επεισόδιο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Bob Theatre Festival ξεχωρίζει ως τιμώμενο πρόσωπο, έναν νέο δημιουργό που έχει βάλει τη δική του πινελιά στο ελληνικό, νεανικό θέατρο. Για το 2017, το πρόσωπο αυτό είναι ο Γιάννης Καλαβριανός.