Κάννες, αποστολή

Γροθιά στο στομάχι αποδείχθηκε η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Ο φόνος του ιερού ελαφιού» που προβλήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα Grand Theatre Lumiere όπου δεν έπεφτε καρφίτσα. Η γεμάτη αίθουσα βέβαια, ήταν αναμενόμενη. Με τον «Αστακό», την πρώτη συμμετοχή του στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ πριν από δύο χρόνια, ο Γιώργος Λάνθιμος είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Αποτέλεσμα;Ο «Φόνος του ιερού ελαφιού» είχε εξ’ αρχής την φήμη μιας από τις πολλά υποσχόμενες ταινίες της εφετινής διοργάνωσης.

Το γεγονός και μόνον ότι παίζει σε αυτήν η Νικόλ Κίντμαν λέει πολλά.

Εξάλλου, μετά την προβολή της ταινίας, η Αυστραλέζα ηθοποιός θα μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για την εμπειρία της δίπλα στον Γιώργο Λάνθιμο. «Σε αυτή την φάση της ζωής και της καριέρας μου θέλω να τολμώ περισσότερο, να ξεπερνώ τα όριά μου και σκηνοθέτες σαν τον Γιώργο Λάνθιμο μπορούν να σε ωθήσουν προς μια τέτοια κατεύθυνση. Πολλές φορές ο Λάνθιμος ζητούσε από τους ηθοποιούς να μην κάνουν τίποτε και αυτό είναι πολύ δύσκολο για έναν ηθοποιό.»

Το σίγουρο είναι ότι ο «Φόνος του ιερού ελαφιού» είναιμια από τις πιο σκληρές και πιο νοσηρές ταινίες που έχουμε δει μέχρι σήμερα στο 70ό φεστιβάλ. Απευθυνόμενη σε θεατές με γερά νεύρα, η ταινία εκτός άλλων χορεύει ανάμεσα στον ρεαλισμό και την μεταφυσική ενώ κατ΄αρχάς μοιάζει με μια πολύ παράξενη ιστορία εκδίκησης:ένας έφηβος (Μπάρι Κέογκαν) θέλει να πάρει το αίμα του πίσω για τον θάνατο του πατέρα του πάνω στο κρεβάτι του χειρουργείου. Ο υπεύθυνος χειρουργός (Κόλιν Φάρελ) μπαίνει στο στόχαστρο του εφήβου και μαζί με αυτόν η γυναίκα του (Νικόλ Κίντμαν) και τα δύο παιδιά του.

Για μια ακόμα φορά, σε μια ακόμα ταινία του, ο Γιώργος Λάνθιμος και ο σεναριογράφος του Ευθύμης Φιλίππου αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα επιλέγοντας να αφήσουν τον θεατή να βγάλει μόνος τα όποια συμπεράσματά του σε μια ταινία γεμάτη σκηνές που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο παγωμένο χιούμορ και την βία.

Η ικανότητα του Λάνθιμου να σοκάρει είναι γνωστή από τον «Κυνόδοντα» αν και πολύ συχνά, σεναριακά μιλώντας, ο «Φόνος του ιερού ελαφιού» αρνείται να δώσει εξηγήσεις. «Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να πάρετε μαζί σας φεύγοντας από την ταινία» απάντησε ο Λάνθιμος σε ερώτηση σχετική με κάποιο θέμα που δεν γίνεται απολύτως κατανοητό στην ταινία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΒΗΜΑΤΟΣ ο Γ. Λάνθιμος είπε ότι θα ήθελε κάποια στιγμή, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επιστρέψει στην Ελλάδα και να γυρίσει μια ταινία στην χώρα του. «Ημουν αρνητικός στο παρελθόν αλλά σήμερα βλέπω ότι το είδος της ελευθερίας που έχω στην χώρα μου δεν το βρίσκω στο εξωτερικό όπου οι κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί

Σε μια άλλη ερώτησή μας, σχετική με την «εξερεύνηση», λέξη που ο Γ. Λάνθιμος χρησιμοποιεί αρκετά συχνά λέγοντας ότι θέλει να εξερευνά πράγματα στις ταινίες του όχι όμως επί τούτου, απάντησε ότι δεν ξέρει αν τελικά βρίσκει τις απαντήσεις στα θέματα εξερευνά, ξέρει όμως ότι αυτή ακριβώς η αναζήτηση, είναι τελικά που τον ωθεί να προχωρήσει.


Η ταινία «Ο φόνος του ιερού ελαφιού» θα προβληθεί στην Ελλάδα από την FEELGOODENTERTAINMENT