Στα 56 έργα που από την Παρασκευή 26 Μαΐου η εικαστικός Λίτσα Κασούμη θα παρουσιάσει για πρώτη φορά με την έκθεση «Μπλε Παλέτα» (φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά) το χρώμα μπλε κυριαρχεί με όλες τις αποχρώσεις του.
Παρέα με άλλα χρώματα ταξιδεύει τον αποδέκτη σε αγαπημένες στιγμές δημιουργίας, που αφορούν τον άνθρωπο, το ταξίδι, τη θάλασσα.
«Χρόνια τώρα το μπλε με ακολουθεί…» λέει η ζωγράφος. «Από τα πρώτα χρόνια… Κυριαρχούσε σε όλους τους τόνους –ήταν εκεί σαν σημείο εκκίνησης για εμένα. Με το ψυχρό του! Με το θερμό του! Για να με κάνει να ηρεμώ. Αλλά και να τολμάω και να δημιουργώ. Είναι το φόντο της ψυχής μου, το μπλε».
Γεννημένη στον Χολαργό, με καταγωγή από τη Χίο, η Λίτσα Κασούμη είναι κάτοικος Χαλανδρίου. Πτυχιούχος αρχιτεκτονικού σχεδίου στην Ελλάδα (μεταπτυχιακό στη Μακέτα, στην Αμερική) είναι σύζυγος του Λεωνίδα Κασούμη, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο κόρες και δύο εγγόνια.
Υποψήφια τις χρονιές 1975-76 για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η ζωγράφος παρουσιάζει τα έργα της τα 20 τελευταία χρόνια. Ζωγραφίζει σε ξύλο, γυαλί, καμβά, κεραμικό και ύφασμα χρησιμοποιώντας υλικά όπως κάρβουνο, τέμπερα, λάδια, ακρυλικά και ψυχρό σμάλτο.
Η έκθεση «Μπλε παλέτα», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Ημέρες Θάλασσας, συνοδεύεται από συλλεκτικό λεύκωμα καθώς και ανθολόγιο κειμένων-ποιημάτων της Λίτσας Κασούμη, για τη θάλασσα, τον άνθρωπο, το ταξίδι, με τίτλο «Παράθυρο στη θάλασσα» (τα έσοδα από τη διάθεση του λευκώματος θα ενισχύσουν τους σκοπούς της Κοινωφελούς Οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου»).
Πρόκειται για τη δωδέκατη ατομική έκθεση της Κασούμη και τα 56 έργα που θα παρουσιαστούν είναι μεικτής τεχνικής. Εκτός από τις προηγούμενες 11 ατομικές εκθέσεις της, η Κασούμη έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργα της κοσμούν πολλές ιδιωτικές συλλογές, αλλά και δημόσιους χώρους, εντός και εκτός Ελλάδος. Από το 1990 έχει δραστηριοποιηθεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση με εθελοντική κοινωνική προσφορά στους χώρους της παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος!
Σε ό,τι αφορά το μπλε, η ίδια λέει ότι τίποτε δεν ξεκινά από τη δική της παλέτα αν δεν υπάρχει το μπλε στην έμπνευσή της. «Το συνδέω με αναμνήσεις, πρόσωπα, πράγματα, τοπία, ταξίδια, αρώματα, επιθυμίες, έρωτα. Σαν να μου ανοίγει ένα παράθυρο στα συναισθήματα!».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ