θεατρο



«Τυραννόσαυροι» στο Rex
Η νέα δουλειά της Λένας Κιτσοπούλου «Τυραννόσαυροι Rex» παρουσιάζεται στην Πειραματική Σκηνή (-1, Rex), σε δικό της κείμενο και σκηνοθεσία. Σκηνογραφία Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος. Παίζουν: Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Γιώργος Κισσανδράκης, Λένα Κιτσοπούλου, Εμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Μάριος Παναγιώτου, Δανάη Σαριδάκη, Βασίλης Σαφός, Νικολέτα Γκριμέκη. Παραστάσεις από Τετάρτη ως Κυριακή (21.00).

χορος



Ο Παπαϊωάννου στη Στέγη
Η καινούργια δουλειά του Δημήτρη Παπαΐωάννου «The Great Tamer» («Ο Μεγάλος Δαμαστής») κάνει πρεμιέρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Κεντρική Σκηνή, την Τετάρτη (20.30). Σύλληψη και σκηνοθεσία Δημήτρης Παπαϊωάννου. Ερμηνεύουν: Παυλίνα Ανδριοπούλου, Αλεξ Βαγγέλης, Εκτορας Λιάτσος, Γιάννης Μίχος, Ευαγγελία Ράντου, Καλλιόπη Σίμου, Δρόσος Σκώτης, Χρήστος Στρινόπουλος, Γιώργος Τσιαντούλας, Κώστας Χρυσαφίδης. Ως τις 11 Ιουνίου.


οπερα



«Ορφέας και Ευρυδίκη»
Στην Πάτρα, το Δημοτικό Θέατρο της πόλης παρουσιάζει την όπερα «Ορφέας και Ευρυδίκη» του Γκλουκ, στη γαλλική της εκδοχή, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. Σκηνοθεσία Michael Seibel, μουσική διεύθυνση Γιώργος Γαλάνης, σκηνογραφία Λαμπρινή Καρδαρά, χορογραφία Ολγα Σπυράκη, φωτισμοί Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου. Στον ρόλο του Ορφέα ο βαρύτονος Στέφανος Κορωναίος. Απόψε και 23-28/5 (21.30).
μιουζικαλ



Αυλαία για «Ερωτόκριτο
»
Η τελευταία παράσταση του μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραμή «Ερωτόκριτος» θα δοθεί σήμερα Κυριακή 21 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής. Σκηνοθεσία-χορογραφία-σκηνικό Κωνσταντίνος Ρήγος, κοστούμια Γιώργος Σεγρεδάκης, φωτισμοί Χρ. Τζιόγκας. Με τους Θοδωρή Βουτσικάκη (Ερωτόκριτος), Μαρίνα Σάττι (Αρετούσα), Γκωτιέ Βελισσάρη (Πολύδωρος), Ιωάννα Φόρτη (Νένα), Κωστή Μαυρογένη (Ρήγας). Συμμετέχει φωνητικό σύνολο και εννεαμελές ενόργανο σύνολο. Στις 20.30.




μουσικη



Στο Athenaeum
Εργα Μέντελσον, Νικόλσκι, Ντάγκλας και Μπραμς ερμηνεύει το Trio Provenzo (Φίλανδρος Κάρρας – κλαρινέτο, Ανδρέας Σπυρόπουλος – φαγκότο, Ελενα Λαζαρέτου – πιάνο). Στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum (Αδριανού 3) στις 27/5 στις 20.30.

εκθεση



«#iFollow» στο Μπουζιάνη
Η διεθνής εικαστικός Brigitte Πολέμη παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα με τον τίτλο «#iFollow», σε συνομιλία με την Documenta 14. Με θέματα που άπτονται του σύγχρονου τρόπου ζωής, τα έργα προσεγγίζουν το θέμα της παγκοσμιοποίησης, της έλλειψης ταυτότητας και της «ετικέτας» που οδηγούν τους νέους της εποχής να κινούνται σαν μηχανές, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, απόντες από το «εδώ και τώρα». Συντονισμός Σίσσυ Χλωμισίου. Διάρκεια έκθεσης ως τις 16 Ιουλίου 2017.



εκδηλωσεις



Παρουσίαση βιβλίου
Οι Εκδόσεις Ολκός και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού παρουσιάζουν την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 στις 18.30, στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου Αθηνών (Αθηνάς 63), το βιβλίο «Το Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας, Οδηγός των Μνημείων και της Ιστορίας του». Θα μιλήσουν οι Τάσος Μπίρης, ομ. καθηγητής ΕΜΠ, Ελένη Μαΐστρου, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ, Μαρία Θερμού, δημοσιογράφος, και οι συγγραφείς Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη και Μαρία Δανιήλ. Την παρουσίαση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Συζήτηση στην Τράπεζα
Συνεχίζονται την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 στις 18.00 οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος (Εδουάρδου Λω και Σταδίου) με τη συζήτηση μεταξύ των αρχιτεκτόνων Δημήτρη και Σουζάνας Αντωνακάκη και της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα με θέμα «Η κριτική διάσταση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας: εγγύτητα και απόσταση». Συμμετοχή ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
Ανάγνωση
Κινηματογραφικό σενάριο βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Στράτη Μυριβήλη «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης», σε διασκευή της Ειρήνης Βαχλιώτη και του Παναγιώτη Κλειδαρά, θα αναγνωστεί την Τετάρτη 24 Μαΐου και ώρα 19.30 στην Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, 185 35 Πειραιάς). Είσοδος ελεύθερη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ