Κάννες, αποστολή

Με την τελευταία ταινία του Αρνό Ντεπλεσάν, «Τα φαντάσματα του Ισμαήλ» όπου πρωταγωνιστούν οι Σαρλότ Γκενσμπούρ, Μαριόν Κοτιγιάρ, σηκώνεται σήμερα Τετάρτη η αυλαία του 70ού φεστιβάλ των Καννών που καθότι επετειακό αναμένεται να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά των τελευταίων ετών.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, οικοδέσποινα στην τελετή λήξης και έναρξης η Μόνικα Μπελούτσι, σταρ όπως η Νικόλ Κίντμαν (που πρωταγωνιστεί σε αρκετές ταινίες ανάμεσα στις οποίες και η τελευταία του Γιώργου Λάνθιμου «Ο φόνος του ιερού ελαφιού»)_ όπως και να το κάνουμε η διοργάνωση υπόσχεται πολλές εκπλήξεις.

Η πόλη είναι ήδη γεμάτη από τουρίστες και επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου και οργασμός εργασιών επικρατεί στα γραφεία του φεστιβάλ_ κυρίως στα σημεία όπου δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο παίρνουν τις πολύτιμες διαπιστεύσεις τους για την διάρκεια του κινηματογραφικού δεκαημέρου. Ο αμείλικτα καυτός ήλιος μας υπενθυμίζει ότι το καλοκαίρι έχει ήδη μπει και στην Γαλλική Ριβιέρα ενώ ένα δροσερό αεράκι είναι το μόνο που διευκολύνει την κατάσταση.

Φεστιβάλ Καννών δεν σημαίνει βέβαια μόνον ταινίες. Ειδικά εφέτος, τα πάρτι δεν λένε να τελειώσουν. Την ημέρα έναρξης οι Fantasy Live Experience Orchestra και ο DJ Daddy Ryton καλούν τον κόσμο του φεστιβάλ στην Πλαζ ντε Μαζεστίκ (του ξενοδοχείου Ματζέστικ) για μια ιδιαίτερη μουσική εμπειρία. Θα ακολουθήσει ένα πάρτι αφιερωμένο στον αμερικανό παραγωγό Τζέφρεϊ Κάτζενμπεργκ στο Grand Salon του ξενοδοχείου Carlton, το καθιερωμένο πάρτι της Chopard και πολλά άλλα.

Εν τω μεταξύ από σήμερα ως τις 28 Μαΐου στο 70ο Φεστιβάλ των οι τηλεθεατές του TV5MONDE θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν επιλογές βραβευμένων ή υποψήφιων ταινιών που έχουν συνδεθεί με τις Κάννες, καθώς και παρουσιάσεις μεγάλων ονομάτων του γαλλικού κινηματογράφου που σημάδεψαν την ιστορία του Φεστιβάλ. Στις ταινίες θα βρούμε τίτλους όπως το «Κάτω από τον ήλιο του σατανά» του Μορίς Πιαλά και τον «Διακριτικό ήρωα» του Ζακ Οντιάρ, ενώ στους ηθοποιούς ξεχωρίζει ο Ζαν Λουι Τρεντινιάν ο οποίος μάλιστα εφέτος έχει καινούργια ταινία στο φεστιβάλ το «Happy end» του Μίκαελ Χάνεκε (με τον οποίο είχε συνεργαστεί στην «Αγάπη» που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα εδώ στις Κάννες και εν συνεχεία το ξενόγλωσσο Οσκαρ).

Το «Κάποτε, ένα πεπρωμένο: Ζαν Λουί Τρεντινιάν» (Τετάρτη 17 Μαίου) που θα παρουσιάσει ο Λορόν Ντελαούς είναι ένα πορτρέτο του μυστηριώδους και μοναχικού άνδρα η ζωή του οποίου σημαδεύτηκε από προσωπικές τραγωδίες (η δολοφονία της κόρης του Ναντίν), ένα πάθος για την ταχύτητα και μία αγάπη για την ποίηση.

Την Πέμπτη 25 Μαίου το ντοκιμαντέρ «Tατί Εξπρές» (19:40) μας θυμίζει την τεράστια αξία του ιδιοφυούς ηθοποιού και βιρτουόζου σκηνοθέτη Ζακ Τατί είναι ο δημιουργός ενός ποιητικού και μπουρλέσκ κόσμου που σημάδεψε τον κινηματογράφο με ταινίες όπως οι «Διακοπές του κυρίου Ιλό» και το αριστουργηματικό «Playtime».