Ένα ελληνικό βιβλίο, το ιστορικό μυθιστόρημα «Στη Σκιά της Σιωπής» της Μαρίας Καραγιάννη, βρίσκει τον δρόμο της επιτυχίας κι εκτός των ελληνικών συνόρων. Μετά την περυσινή κυκλοφορία του για το αγγλόφωνο κοινό -με τον τίτλο Silent Shadows- είναι έτοιμο να ταξιδέψει και στην μακρινή Κίνα, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη, ο Shanghai People’s Publishing House, εξασφάλισε τα δικαιώματα για την κινεζική αγορά και δρομολογεί άμεσα την έκδοσή του, αποδεικνύοντας πως τα βιβλία είναι φορέας εξωστρέφειας και σημείο συνάντησης των λαών.

Επισημαίνεται ότι ελάχιστα βιβλία της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα στην κινεζική γλώσσα, ενώ για το ίδιο μυθιστόρημα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και με μεγάλο εκδοτικό οίκο της Ινδίας. Το μυθιστόρημα της Μαρίας Καραγιάννη διατρέχει τη νεότερη ελληνική ιστορία, με αφετηρία τα χρόνια της γερμανικής Κατοχής, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού λαού, όπως η περηφάνια και η γενναιότητα, που κατάφεραν να συγκινήσουν έναν λαό με τόσο διαφορετική κουλτούρα.

H Μαρία Καραγιάννη γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Το 2003 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ έχει ολοκληρώσει σπουδές και στο οικονομικό τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια είναι διοικητής Αστυνομικού Τμήματος στη γενέτειρά της. Με το βιβλίο «Στη Σκιά της Σιωπής» (Εκδόσεις Πηγή) έκανε το 2015 το συγγραφικό της ντεμπούτο, ενώ τις προσεχείς ημέρες κυκλοφορεί το δεύτερο μυθιστόρημά της, με τίτλο «Το σπίτι των γλάρων», από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.