Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, εγκαινιάζεται επισήμως, την Πρασκευή 12 Μαϊου, η ελληνική συμμετοχή στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας, που φέτος αντιπροσωπεύεται με το έργο του Γιώργου Δρίβα «Εργαστήριο Διλημμάτων». Το έργο είναι μία παραγωγή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και επιμελητής της έκθεσης είναι ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Το έργο πραγματεύεται, όπως δηλώνει ο τίτλος του, μία βασική προβληματική συναισθηματική και νοητική κατάσταση που διέπει σχεδόν κάθε απόφαση του ανθρώπου. Ως ον που καλείται να συμβιώσει σε μία τεράστια διαπάλη ανάμεσα στα συναισθήματα και τη νόηση, τα πιστεύω και πεποιθήσεις και τον συλλογισμό, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και τη λογική, το ατομικό και το συλλογικό, ο άνθρωπος αντιμετωπίζει μικρότερα, ή μεγαλύτερα διλήμματα σε κάθε περίσταση της ζωής του.

Από την απαρχή της λογοτεχνίας και της Τέχνης, από το έπος του Γιλγαμές, την επιλογή του Ηρακλή μεταξύ αρετής και κακίας στη μυθολογία, την Αντιγόνη, τον Φάουστ και τον Άμλετ ή ακόμη και τα βαθιά διλήμματα πίστης που και τους Αποστόλους, αλλά κι εμπιστοσύνης που τον ίδιον τον Ιησού καταλαμβάνουν, η παγκόσμια παραγωγή διαρκώς βασίζεται πάνω στον διλημματικό χαρακτήρα της ανθρώπινης φύσης.

Στο βίντεο που προβάλλεται μέσα στον κεντρικό χώρο του περιπτέρου πρωταγωνιστούν η διεθνής ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ, ο Γιώργος Κοτανίδης, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, η Κόρα Καρβούνη, ο Πολύδωρος Βογιατζής, η Ρένα Κυπριώτη και ο Πάνης Καλοφωλιάς.

Το έργο στοιχειώνεται οργανικά μέσα στο περίπτερο, πάνω σ’ ένα δίπτυχο: ο επισκέπτης καλείται να διαβεί έναν λαβύρινθο από καθρέπτες, εωσότου φθάσει στην κεντρική αίθουσα προβολής. Καλείται δηλαδή να κάνει πολλαπλές επιλογές και να βρεθεί σε δίλημμα από την αρχή προς τα πού να πάει (δεδομένου ότι η προβολή του ειδώλου του στον καθρέπτη δυσχεραίνει την προσπάθεια). Βέβαια, μπορεί να παρακάμψει, αν το επιλέξει, την προσπάθεια αυτή ανεβαίνοντας μία σκάλα που τον οδηγεί πάνω από τον λαβύρινθο και να δει από εκεί το βίντεο. Όμως και τούτο είναι θέμα επιλογής.