Ο Σεντρίκ Καν δεν αισθάνεται καλά με τα αγγλικά του, όπως εγώ δεν αισθάνομαι καλά με τα γαλλικά μου. Ισως να δυσκολεύεται να μιλήσει για τη δουλειά του ως ηθοποιού, την οποία ούτως ή άλλως δεν θεωρεί «κανονική δουλειά», γιατί είναι κατά βάση σκηνοθέτης, και μάλιστα η καλύτερη ίσως ταινία του, ο «Ρομπέρτο Τσούκο», συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών το 2001.
Και όμως, παίζει στην ταινία του Χοακίμ Λαφός «Οταν τελειώσει ο έρωτας» («L’economie de couple»), λόγο για τον οποίο καθόμαστε σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου Intercontinental Le Grand Hotel όπου έγιναν όλες οι συνεντεύξεις του φεστιβάλ της Unifrance τον περασμένο Ιανουάριο στο Παρίσι.
Η τελευταία δημιουργία του Βέλγου Λαφός (γνωστού από τις ταινίες «Πέρα από τη λογική» και «Λευκοί ιππότες») είναι μια συρραφή έντιμων στην παρουσίασή τους σκηνών από έναν κατεστραμμένο γάμο: ύστερα από 15 χρόνια ο Μπορίς (Καν) και η Μαρί (Μπερενίς Μπεζό) αντιλαμβάνονται πως πρέπει να χωρίσουν παρ’ ότι στη μέση υπάρχουν τα δύο μικρά κορίτσια τους.
Η απόφασή τους όμως τους φέρνει μπροστά σε έναν κυκεώνα πρακτικών ζητημάτων. Η Μαρί είναι πλούσια, ο Μπορίς όχι. Το βασικό πρόβλημα που ανακύπτει είναι οικονομικό και αφορά το ίδιο το σπίτι τους, στο οποίο ο Μπορίς είναι αναγκασμένος να μείνει εφόσον δεν έχει πού αλλού να πάει. Βεβαίως, ο Μπορίς χαίρεται που μένει ακόμη εκεί, γιατί πιστεύει στην οικογένεια. Από την άλλη πλευρά, η Μαρί δεν τον θέλει εκεί. Για να φύγει όμως ο Μπορίς, απαιτεί τα χρήματα που ξόδεψε για την ανακαίνιση του σπιτιού. Και πάει λέγοντας…
Ο Χοακίν Λαφός ήθελε να συμπεριλάβει την οικονομική πραγματικότητα στο σενάριο· ο τίτλος της ταινίας άλλωστε μεταφράζεται αυτολεξεί ως «Η οικονομία του ζευγαριού» και θα μπορούσες να τη χαρακτηρίσεις μια σοβαρή εκδοχή του «Πολέμου των Ρόουζ» του Ντάνι Ντε Βίτο. Το γεγονός ότι το κόστος του ενοικίου στις μεγάλες πόλεις είναι τόσο υψηλό που πολλοί άνθρωποι κάνουν καιρό να χωρίσουν γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο μόνοι τους είναι από μόνο του ένα μεγάλο θέμα. «Παλιά μέναμε μαζί για ηθικούς λόγους, τώρα για οικονομικούς» ανέφερε ο Λαφός. «Κι αυτό μάς λέει πολλά για την εποχή μας». Ωστόσο, για τον Λαφός τα χρήματα, ενώ εκπροσωπούν ένα από τα θέματα που μπορεί να προκαλέσει ρήξη, δεν είναι ο λόγος που η Μαρί και ο Μπορίς δεν αγαπάνε πια ο ένας τον άλλον. Τα αίτια της φιλονικίας είναι πολύ βαθύτερα. Η συνέχεια όμως επί της οθόνης…
«Είναι μια πολύ άμεση, πολύ έντονη ιστορία για αυτόν τον κόσμο, τον κόσμο μας» θα μου πει ο Σεντρίκ Καν. «Το «Οταν τελειώσει ο έρωτας» είναι μια ιστορία πολέμου, ενός πολέμου ανάμεσα σε δύο πρόσωπα: ενός άντρα και μιας γυναίκας. Εκείνη έχει χρήματα και περιουσία, εκείνος όχι. Αρα ο πόλεμος είναι και κοινωνικός, είναι ταξικός. Και ξέρω ανθρώπους που ενώ έχουν χωρίσει αναγκάζονται να ζήσουν μαζί όπως συμβαίνει με το ζευγάρι της ταινίας. Οταν ο έρωτας τελειώνει, ο πόλεμος αρχίζει…».

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας είναι το ότι επισημαίνει πως τελικά η αγάπη, η αφορμή για τη δημιουργία της σχέσης Μαρί – Μπορίς, δεν φαίνεται πουθενά όταν τα πράγματα φτάσουν σε οριακά σημεία. «Κάθε ερωτική ιστορία κινείται μέσα στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου περιεχομένου» θα μου πει ο Καν. «Οταν κάποιος γίνεται κομμάτι μιας ερωτικής ιστορίας, το κάνει με τη δική του ιστορία πίσω του. Εχει γονείς, προέρχεται από κάποια τάξη, έχει τη δική του κουλτούρα. Επομένως η ιστορία του/της είναι μέρος της δικής του/της ερωτικής ιστορίας. Ομως η ταινία συγχρόνως μάς θυμίζει ότι μια ερωτική ιστορία, όπως δύσκολα αρχίζει, ακόμα δυσκολότερα μπορεί να τελειώσει. Μια σχέση μπορεί να γίνει εθισμός».
Η ταινία «Οταν τελειώσει ο έρωτας» θα παίζεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 4 Μαΐου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ