εκδηλωση



Ο ιστορικός Δερτιλής
Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Το πρόσωπο και το έργο» που διοργανώνει η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη, τιμάται ο Γιώργος Δερτιλής. Ο ιστορικός, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, καθηγητής στο Παρίσι και στην Αθήνα, θα συνομιλήσει με τους Σταύρο Θωμαδάκη (καθηγητή Xρηματοοικονομικής Eπιστήμης), Νίκη Μαρωνίτη (επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας), Αγγελο Νταλαχάνη (διδάκτορα Ιστορίας και επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών) και Ειρήνη Τουντασάκη (αναπλ. καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας). Στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή στις 18.30. Είσοδος ελεύθερη.

θεατρο



Ξεκινά «Η τάξη μας»
Το έργο του πολωνού συγγραφέα Ταντέους Σλομποτζιάνεκ «Η τάξη μας» ξεκινά τις παραστάσεις του. Mετάφραση: Ερι Κύργια. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς. Παίζουν: Κώστας Γαλανάκης, Καίτη Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ράνια Οικονομίδου, Αλκης Παναγιωτίδης κ.ά. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 21.00. Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου –ως τις 28/5.
Η «Οπερέτα» στο Rex
Με αφορμή την «Οπερέτα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, ο Νίκος Καραθάνος ανεβάζει την ομώνυμη παράσταση στο Θέατρο Rex, Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη». Παίζει ο ίδιος, η Νάντια Κοντογεώργη, η Εύη Σαουλίδου κ.ά. Πρεμιέρα στις 29/4. Από Τετάρτη ως Σάββατο (20.00) & Κυριακή (19.00).

Ο Λεντς στο Bios
Η ομάδα Kursk παρουσιάζει το έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ «Λεντς» σε σκηνοθεσία του Χάρη Φραγκούλη. Μετάφραση: Μένης Κουμανταρέας. Παίζουν: Σοφία Κόκκαλη, Αντρέας Κοντόπουλος, Ηρώ Μπέζου κ.ά. Παραστάσεις από Πέμπτη ως και Κυριακή στις 21.00 (ως 14.5.2017).

«Ο Εραστής» στο Τέχνης
Τη Δευτέρα θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου του Χάρολντ Πίντερ «Ο Εραστής» σε σκηνοθεσία της Μίνας Αδαμάκη, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν (21.15). Παίζουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ευτυχία Γιακουμή. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15, ως τις 30 Μαΐου.

«Colossus» στο ΙΜΚ
Βασισμένο στην τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου είναι το «Colossus» που σκηνοθετεί ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, με τη Μαρία Καλλιμάνη στον ρόλο της Μητέρας. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Πέμπτη, στις 21.30, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Παραστάσεις από Πέμπτη έως Κυριακή (21.30), στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο -2.
«Ο γύρος του κόμπου»
Πρεμιέρα για την παράσταση του έργου του Δημήτρη Δημητριάδη «Ο Γύρος του κόμπου: Σικελική τραγωδία» αύριο, Δευτέρα, στο Θέατρο TempusVerum / Εν Αθήναις από τη «λευκήΣΚΗΝΗ» σε σκηνοθεσία Γιώργου Δούλου. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 ως τις 23/5.

οπερα



«Μάκβεθ» στο ΚΠΙΣΝ
Η όπερα του Βέρντι «Μάκβεθ» παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο της δοκιμαστικής περιόδου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός – Ηλίας Βουδούρης. Σκηνοθεσία: Λορέντσο Μαριάνι. Στις 23, 25, 27, 29/4 και στις 3/5 στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ – αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».


μουσικη



«Animato» στο Αthenaeum
«Αnimato» είναι ο τίτλος του ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού του Κωνσταντίνου Καριώτη στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο). Στο α’ μέρος θα παρουσιαστούν έργα για σόλο πιάνο των Σμέτανα, Γκριγκ, Τσαϊκόφσκι και Καριώτη και στο β’ μέρος artsongs, folksongs και παραδοσιακά τραγούδια από Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, Αγγλία, Ιρλανδία κ.α. Στις 27/4.




κινηματογραφος



Σινεμά Εν Λευκώ
Από την Παρασκευή 28 Απριλίου ως την Τετάρτη 3 Μαΐου θα διεξαχθεί το πρώτο φεστιβάλ κινηματογράφου του ραδιοφωνικού σταθμού Εν Λευκώ 87,7. Οι δύο αίθουσες που φιλοξενούν τις ταινίες είναι οι ΙΝΤΕΑΛ και ΔΑΝΑΟΣ ενώ προβολές θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα σημεία της πόλης όπως το θέατρο του Λυκαβηττού. Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα http://elff.gr/.

Ισραήλ και Θεσσαλονίκη
Συνεχίζεται ως την Τετάρτη 26 Απριλίου στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης του Λιμανιού Θεσσαλονίκης το πέμπτο φεστιβάλ ισραηλινού κινηματογράφου. Απόψε Κυριακή 23/4: 18.00 – «The Farewell Party», 20.00 – «Personal Affairs», 22.00 – «Footnote». Αύριο Δευτέρα 24/4: 19.00 – «Footnote», 21.30 – «Gett: The Trial of Viviane Amsalem».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ