Στους 12 καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς της Ευρώπης για το 2017 ανήκει πλέον η Κάλλια Παπαδάκη. Η ελληνίδα συγγραφέας και σεναριογράφος κέρδισε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απονέμεται ετησίως στους καλύτερους νέους ή πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς στην Ευρώπη.
Γεννημένη το 1978 στο Διδυμότειχο η Παπαδάκη μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε οικονομικά στο Κολλέγιο Bard και στο Πανεπισήμιο Brandeis στις Ηνωμένες Πολιτείες και επίσης κινηματογράφο στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου στην Αθήνα.
Η Παπαδάκη είναι επαγγελματίας σεναριογράφος και για το σενάριο της ταινίας «September» (το πρώτο της για ταινία μεγάλου μήκους) κέρδισε το International Balkan Fund Script Development Award in 2010. Η ταινία που ακολούθησε σε σκηνοθεσία Παναγιωτοπούλου έκανε πρεμιέρα εντός συναγωνισμού στο 48ο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.
Από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ έχουν εκδοθεί τρία μυθιστορήματά της, τα «O ήχος του ακάλυπτου» (2009), «Λεβάντα στο Δεκέμβρη» (2015) και «Δενδρίτες» (2009).
«Με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύεται το αναδυόμενο λογοτεχνικό ταλέντο όλης της Ευρώπης» ανέφερε χαραξτηριστικά ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Tίμπορ Νάρβαρσιτς. «Αναγνωρίζουμε τη σημασία του τομέα του βιβλίου στην ΕΕ και βοηθούμε τους συγγραφείς, τους εκδότες, τους μεταφραστές και τους βιβλιοπώλες να προσεγγίσουν νέους αναγνώστες πέρα από τα σύνορα, προσφέροντάς τους περισσότερες επιλογές. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές του φετινού βραβείου
Ο κάθε νικητής λαμβάνει χρηματικό έπαθλο 5 000 ευρώ ενώ η τελετή για την απονομή των βραβείων θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου 2017.