To «Copa-Loca», μικρού μήκους ταινία διάρκειας 14 λεπτών σε σκηνοθεσία του 31χρονου σκηνοθέτη Χρήστου Μασσαλά, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο εφετινό Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, το πολύ γνωστό και πολύ αγαπητό στο κοινό παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών (εφέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 17 ως τις 28 Μαΐου).
Υποψήφιο για το βραβείο Illy στην κατηγορία της καλύτερης μικρού μήκους ταινίας, το «Copa-Loca» αφηγείται την ιστορία ενός εγκαταλελειμμένου καλοκαιρινού θερέτρου που φέρει το όνομα του τίτλου της ταινίας. Ενα κορίτσι, η Πωλίνα, βρίσκεται στην καρδιά του θερέτρου. «Ολοι νοιάζονται για εκείνη και εκείνη νοιάζεται για τους πάντες –με κάθε δυνατό τρόπο» διαβάζουμε στην ανακοίνωση της παραγωγής για τη συμμετοχή της ταινίας στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών.
Ο Χρήστος Μασσαλάς γεννήθηκε το 1986. Σπούδασε Κινηματογραφική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο του Kingston στο Λονδίνο και Κινηματογράφο στο διάσημο London Film School. Μικρού μήκους ταινίες του έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε διάφορα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Ανάμεσά τους τα φεστιβάλ του Λοκάρνο, του Τάμπερε, του BFI, του Σάο Πάολο, της Ουψάλα και της Θεσσαλονίκης. Ο Μασσαλάς έχει επίσης κερδίσει καλλιτεχνικές υποτροφίες στη Σερβία και στη Νορβηγία.
Το «Copa-Loca» είναι μια παραγωγή του ιδίου του Χρ. Μασσαλά (που έκανε και το μοντάζ) σε συμπαραγωγή του Κωνσταντίνου Κοντοβράκη και του Γιώργου Καρναβά (με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου), ενώ η Heretic Outreach θα χειριστεί τις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας.
Στους συντελεστές βρίσκουμε τον Κωνσταντίνο Κουκουλιό (διεύθυνση φωτογραφίας), τη Stella (μουσική), τη Μάρλι Αλιφέρη (σχεδιασμός κοστουμιών), την Ιωάννα Λυγίζου (μακιγιάζ) και τους Δημήτρη Κανελλόπουλο, Γιώργο Ραμαντάνη (ήχος).
Σε ό,τι αφορά τη διανομή των ηθοποιών εμφανίζονται οι Ελσα Λεκάκου, Τζένη Χειλουδάκη, Παύλος Ιορδανόπουλος, Talat Iqbal, Στάθης Σταμουλακάτος, Μιχάλης Πιτίδης, Φώτης Στρατηγός, Νάντια Κατσούρα, Πάνος Ιωσηφίδης, Γιώργος Ραμαντάνης και Γιάννης Συμβώνης.
Χαρμόσυνο δε το γεγονός ότι ο Χρήστος Μασσαλάς αυτή την περίοδο γράφει το σενάριο της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, με τίτλο «Broadway», μια παραγωγή και πάλι της Heretic.
Επίσης στο επερχόμενο Φεστιβάλ Καννών, η Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, θα συνεργαστεί με τo Marché du Film για το Thessaloniki Goes to Cannes, μία εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθούν πέντε works in progress πρότζεκτ από την Ελλάδα.
Δύο από αυτά είναι πρότζεκτ της Heretic: το «Virus» του Αγγελου Φραντζή, η ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού που περνά κρίση λόγω μιας μυστηριώδους εγκυμοσύνης και των διαμετρικά αντίθετων αντιδράσεών τους σε αυτήν, και το «ΛΠ» του Χρήστου Πέτρου, ένα ντοκιμαντέρ για τη Λένα Πλάτωνος, η δουλειά της οποίας ακούγεται ολοένα περισσότερο διεθνώς χάρη στους ριζοσπαστικούς πειραματισμούς της στην ηλεκτρονική μουσική.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Μαΐου, στις 14.00, στο Palais K, Level 4, Palais des Festivals.

HeliosPlus