Υπάρχει ελληνικός ρομαντισμός στη μουσική; Η απάντηση θα δοθεί την Κυριακή των Βαΐων, στη συναυλία που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό το Ρέκβιεμ του Δημήτρη Λιάλιου (1869- 1940).

Γραμμένο πριν 100 και βάλε χρόνια, νεανικό και φιλόδοξο έργο του συνθέτη που κοιμόταν στο συρτάρι ως τη μέρα που το ανακάλυψε, μαζί με δεκάδες άλλα, ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής, ο οποίος από τότε τα παρουσιάζει σιγά -σιγά στο ελληνικό κοινό. Συμφωνίες, κονσέρτα, ορατόρια, έργα που ανήκουν στην ευρωπαϊκή παράδοση, επηρεασμένα από τον γερμανικό ρομαντισμό. Είναι ο στόχος της ορχήστρας που διευθύνει, της Φιλαρμόνιας, να φωτίζει ξανά το έργο Ελλήνων μουσικών από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Έτσι, ανάμεσα στις συναυλίες κλασσικής και θρησκευτικής μουσικής που ακούμε γύρω στο Πάσχα, ανάμεσα στα γνωστά κι αγαπημένα, που ξέρουμε ότι θα μας οδηγήσουν στη συγκίνηση, υπάρχει και αυτή η συναυλία με έργα άγνωστα που μας καλούν να τα εξερευνήσουμε.

Την Κυριακή των Βαΐων, στις 8 το βράδυ, στον καλλιτεχνικό χώρο Άρτεμις, στον Άλιμο, Πυθαγόρα 8, η ορχήστρα Φιλαρμόνια θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τη «Λειτουργία εις κεκοιμημένους» (Missa pro defunctis ή Requiem), του Δημήτρη Λιάλιου και δύο σύντομες «συμφωνίες» για ορχήστρα εγχόρδων του ελληνικής καταγωγής συνθέτη Ιωσήφ Μιχαήλ Stratico.

Ο Δημήτρης Λιάλιος (1869- 1940) πατρινός από εύπορη οικογένεια, ξεκίνησε να σπουδάσει μηχανικός στη Ζυρίχη, αλλά άλλαξε κατεύθυνση μετά τη συνάντηση του με τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο. Σπούδασε μουσική στο Μόναχο, με δάσκαλο τον περίφημο καθηγητή Ludwig Thuille και επηρεάστηκε από τον ύστερο γερμανικό ρομαντισμό. Έζησε στην Πάτρα, στο Μόναχο (όπου ήταν για χρόνια πρόξενος της Ελλάδας) και στην Αθήνα.

Ο Stratico (1728-1783) γεννήθηκε στη Ζάρα της Δαλματίας από Χιώτισσα μητέρα και θεωρείται Ιταλός από τους Ιταλούς και Κροάτης από τους Κροάτες, υπήρξε μαθητής του Ταρτίνι. Η Φιλαρμόνια τον παρουσίασε στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά πριν από δύο μήνες. Στην εποχή του οι «συμφωνίες» ήταν σύντομα εναρκτήρια κομμάτια για κάθε είδους παραστάσεις, δεν είχαν αναδειχθεί όπως τις ξέρουμε από τον Χάυντν και τον Μπετόβεν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας, που αρχίζει στις 8 το βράδυ, την Κυριακή 9 Απριλίου:

-Δημήτρης Λιάλιος: Λειτουργία εις κεκοιμημένους, σε σι ελάσσονα
-Ιωσήφ Μιχαήλ Stratico: Συμφωνία για ορχήστρα εγχόρδων σε Ντο μείζονα αρ. 1
-Συμφωνία για ορχήστρα εγχόρδων σε Ρε μείζονα
Σολίστ: Λυδία Ζερβάνου, σοπράνο
Χρυσάνθη Σπιτάδη, μετζοσοπράνο
Μιχάλης Ψύρρας, βαρύτονος
Ζωή Κάππου, σοπράνο ΙΙ
Ιρένα Αθανασίου, μετζοσοπράνο ΙΙ
-Διδασκαλία σολίστ: Δημήτρης Γιάκας
Συμμετέχουν οι χορωδίες:
Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διδασκαλία: Νίκος Μαλιάρας)
Ωδείου Kodály (Διδασκαλία: Μιχάλης Πατσέας)
Μουσική ∆ιεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Εισιτήρια από 4 έως 15 ευρώ. Διατίθενται στο Viva.gr, στο τηλέφωνο 11876, στα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης και Public,
στα καταστήματα Seven spots, Reload, και MediaMarkt.