– Καταργείται ή όχι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου;

– Ποιο Υπουργείο θα είναι υπεύθυνο τελικά για την εθνική κινηματογραφική πολιτική;
Kαίριες οι παραπάνω δύο ερωτήσεις που τέθηκαν την Τετάρτη 29 Μαρτίου στη Βουλή από την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη για το επίμαχο θέμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που κορυφώθηκαν μετά από δημοσίευμα του Βήματος στις 27 Μαρτίου με τίτλο «Μπορντέλο».
Οι ερωτήσεις έγιναν με αφορμή την χθεσινή παραίτηση του Προέδρου Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Γιάννη Λεοντάρη εξαιτίας της οποίας, όπως αναφέρει η Ολγα Κεφαλογγιάννη «επανέρχονται στην επικαιρότητα οι παρακινδυνευμένοι χειρισμοί της Κυβέρνησης για τον Ελληνικό Πολιτισμό και ειδικότερα για τον έλεγχο της ελληνικής κινηματογραφίας.»
Η βουλυτής συνεχίζει: «Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, τροποποιεί τον ν.4399/16, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα. Με το σχέδιο νόμου δε, το νεοσύστατο Υπουργείο, υφαρπάζει και την αρμοδιότητα για την υλοποίηση των ενισχύσεων που αφορούν στον κινηματογράφο από το ΕΚΚ και την παραχωρεί στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Το ΕΚΚ υπάγεται στο ΥΠΠΟΑ και πρόσφατα μάλιστα, ανακοινώθηκε από την Υπουργό η χρηματοδότησή του με κονδύλι 2 εκ ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου Κεφάλαιο ΙΔ- Ειδικό Μέρος- επενδυτικά σχέδια που «βαφτίζονται» ειδικά, θα υποβάλλονται επίσης στο ΕΚΟΜΕ για να τύχουν επιχορήγησης.»
Η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρεται σε «ένα σχέδιο νόμου αόριστο, προχειρογραμμένο και μη τεκμηριωμένο. Είναι πιο περιοριστικό από τον Κανονισμό 651/14 ο οποίος πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη για τα καθεστώτα ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου» συμπληρώνει.
Και καταλήγει στις ερωτήσεις «επειδή δεν καθίστανται σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης με την προώθηση του σχεδίου νόμου και επειδή μέσα από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, το μέλλον της Ελληνικής κινηματογραφίας καθίσταται αβέβαιο