Σε σίριαλ εξελίσσεται η κόντρα Ουκρανίας-Ρωσίας για τον διαγωνισμό της Eurovision, μετά την απόφαση του Κιέβου να μην επιτρέψει στην ρωσίδα τραγουδίστρια να συμμετάσχει.

Προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, η EBU πρότεινε να τραγουδήσει η ρωσίδα τραγουδίστρια ζωντανά μέσω δορυφορικής σύνδεσης, κάτι που η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας απέρριψε, χαρακτηρίζοντας «περίεργη» την πρόταση αυτή.

Στην ανακοίνωση της EBU που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, αναφέρεται «ότι η EBU εργάστηκε εντατικά με σκοπό να αναζητήσει λύση σ’ αυτή την κατάσταση και πήρε μια άνευ προηγουμένου απόφαση να προτείνει στο Πρώτο κανάλι, να διοργανώσει την δορυφορική μετάδοση της εμφάνισης της Τζούλια Σαμοΐλοβα, στην οποία απαγόρευσαν την είσοδο στην Ουκρανία, ώστε παρόλα αυτά να μπορέσει να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Eurovision-2017»

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στην Τζούλια Σαμοΐλοβα να συμμετάσχει, επειδή πραγματοποίησε συναυλία στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Η στάση αυτή της Ουκρανίας προκάλεσε αντιδράσεις και στο ίδιο το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο του προέδρου Πούτιν να καλεί το Κίεβο να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Η πρόταση για συμμετοχή στη Eurovision μέσω δορυφορικής σύνδεσης είναι η πρώτη που γίνεται στην 60χρονη ιστορία του διαγωνισμού, ανέφερε η EBU, τονίζοντας ότι ο διαγωνισμός θα πρέπει «να παραμείνει έξω από την πολιτική».

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει φέτος τον διαγωνισμό της Eurovision, στο Κίεβο.