Μια εμπειρία συγκινητική. Μια συναυλία διαφορετική. Σε χώρο απρόσμενο: στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού. Εκεί, όπου την Τετάρτη 22 Μαρτίου έγινε η παρουσίαση του εργαστηρίου μουσικής της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής.

Εκεί όπου το μουσικό σύνολο που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή 19 κρατουμένων από τέσσερις πτέρυγες της ανδρικής φυλακής ήρθε να εκπλήξει δημιουργικά και ευχάριστα όσους το παρακολούθησαν, συγκρατουμένους κι εργαζόμενους.Με τα κρουστά να δίνουν τον τόνο, τα έγχορδα και το πιάνο να «ζωγραφίζουν» τις μελωδίες και τις ανθρώπινες φωνές ν΄απαγγέλουν και να τραγουδούν εμπειρίες και όνειρα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. «Επεσα. Θα σηκωθώ κι αυτό είναι το παν» ήταν μια από τις φράσεις που ακούστηκαν. Σε ανάλογο μήκος κύματος και άλλες, με το προσωπικό ύφος του καθενός να τις διαφοροποιεί…

Επρόκειτο για την πρώτη συναυλία πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων των κρατουμένων ερμηνευμένων από τους ίδιους. Από κοινού με τις τέσσερις εμψυχώτριες της ΕΛΣ Εύη Νάκου, Εύα Καρτερού, Μαρία Χριστίνα Χάρπερ και Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου στη συναυλία παρουσιάστηκαν επτά νέες μουσικές συνθέσεις των κρατουμένων, επτά κείμενα, ένα τραγούδι, ένα χορωδιακό με τίτλο «Πλανήτες» αλλά και η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Μπετόβεν. Η σύνθεση, η συγγραφή των κειμένων και η προετοιμασία της ορχήστρας πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του εργαστηρίου που διεξήχθη στη διάρκεια 11 εβδομαδιαίων συναντήσεων οι οποίες άρχισαν στις αρχές Ιανουαρίου 2017.
Δημιουργικότητα κι επικοινωνία

Το Εργαστήριο Μουσικής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στην ανδρική φυλακή Κορυδαλλού, εντάσσεται στον κύκλο κοινωνικών δράσεων της Εναλλακτικής Σκηνής Δημιουργικά εργαστήρια σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Οι στόχοι του εργαστηρίου είναι:
– η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων μέσω της μουσικής
– η ενδυνάμωση της επικοινωνίας των συμμετεχόντων μέσω της δημιουργικής ενασχόλησής τους με τη μουσική
– η χρήση της μουσικής ως εργαλείου έκφρασης
Μεθοδολογική προσέγγιση/σχεδιασμός δημιουργικής διαδικασίας

Προσβασιμότητα. Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος εντός του καταστήματος και υλοποιήθηκε με κριτήριο το βαθμό συνέπειας και θέλησης των υποψήφιων συμμετεχόντων, ανεξαρτήτως μουσικών γνώσεων ή προηγούμενης εμπειρίας.
Μουσικός πειραματισμός. Τα βασικά εργαλεία του εργαστηρίου υπήρξαν ο ελεύθερος μουσικός αυτοσχεδιασμός και η χρήση γραφικών παρτιτούρων στη διαδικασία μουσικής σύνθεσης.
Μουσικές δεξιότητες. Στο πλαίσιο της δημιουργικής πράξης οι συμμετέχοντες υποστηρίχθηκαν από τις εμψυχώτριες του εργαστηρίου σε θέματα βασικών αρχών ερμηνείας των μουσικών οργάνων, ρυθμού, μελωδίας και αρμονίας σε πρακτικό και όχι θεωρητικό επίπεδο.
Πρωτότυπη δημιουργία. Οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση των εμψυχωτών συνέθεσαν και ερμηνεύουν τις δικές τους πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις καθώς επίσης και πρωτότυπους στίχους / κείμενα υπό τη μορφή απαγγελίας.
Ομαδικότητα και συνεργασία. Η διαδικασία μουσικής σύνθεσης καθώς και ερμηνείας των πρωτότυπων συνθέσεων υπήρξε από την αρχή ομαδική.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.