Η βραδιά δεν είχε τη λάμψη των Όσκαρ, ούτε βέβαια κόκκινο χαλί. Ωστόσο, τα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έχουν πάντα το δικό τους ενδιαφέρον κάτι που φάνηκε από την όγδοη τελετή απονομής τους που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 21 Μαρτίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στην εν λόγω εκδήλωση δόθηκε για μια ακόμη φορά η απάντηση για το κατά πόσο η Πολιτεία συνδράμει την εγχώρια προσπάθεια.

Η ταινία «Suntan» τα «πήρε (σχεδόν) όλα και έφυγε». Εξασφάλισε τα 6 από τα 11 βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια αλλά τα συγκεκριμένα που της απονεμήθηκαν είναι τα κατά τεκμήριο σημαντικότερα.

Την παράσταση έκλεψε η stand up comedian Κατερίνα Βρανά, ακριβώς επειδή έδωσε παράσταση. Με το κέφι, το μπρίο και το σκέρτσο της στη σκηνή, δεν άφησε τους προσκεκλημένους να βαρεθούν και να κουραστούν ούτε στο ελάχιστο. Μαζί με το το συγκρότημα Daphne and the Fuzz άνοιξαν τη βραδιά, στήνοντας το σκηνικό εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Χαρακτηριστικό είναι ότι το «σήμα» των βραβείων ήταν δύο σεμεδάκια, με σκοπό να αναδειχθεί η ελληνικότητα της διοργάνωσης.

Η βραδιά είχε πολιτική χροιά με συνεχείς αιχμές για την απαξίωση του ελληνικού κινηματογράφου από την Πολιτεία. Μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου διατύπωσαν ότι η μέριμνα για τον κινηματογράφο βρίσκεται στις χαμηλότερες προτεραιότητες των κυβερνήσεων και κάλεσαν την αρμόδια Υπουργό να λάβει υπόψη τα γεγονότα υπόψη. Η ίδια η παραγωγός της ταινίας «Suntan», Φαίδρα Βόκαλη, μόλις παρέλαβε το βραβείο καλύτερης ταινίας ανέφερε πως θα ήθελε να ευχαριστήσει την πολιτεία, αλλά δεν υπήρξε καμία βοήθεια.

Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς η ειδική βράβευση στον σπουδαίο ηθοποιό Κώστα Βουτσά. Τον τίμησε η επίσης ξεχωριστή κυρία του κινηματογράφου μας, Μάρθα Καραγιάννη, μια ηθοποιός που άφησε εποχή ως παρτενέρ του Βουτσά σε πολλές ελληνικές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά.

Το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων της αίθουσας, έμοιαζε με «ευχαριστώ» για όσα έχουν δώσει οι δύο βετεράνοι ηθοποιοί. Παράλληλα, αρκετοί συγκινήθηκαν βλέποντας το αφιέρωμα που προβλήθηκε με σκοπό να τιμήσει όσους έφυγαν από τη ζωή το 2016. Η βραδιά έκλεισε με ένα κοκτέιλ και ως είθισται ευχήθηκαν να πάρει για τα καλά μπροστά η προσπάθεια δημιουργίας καλών και αξιόλογων ελληνικών ταινιών.

Τα βραβεία:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας:

«Suntan», Φαίδρα Βόκαλη και Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ):

«Η Τελευταία Παραλία», Nicoletta Romeo, Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος, Guillaume de Seille και Davide Del Degan

Βραβείο Σκηνοθεσίας:
«Suntan», Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη:
«Park», Σοφία Εξάρχου

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου:
«Suntan», Μάκης Παπαδημητρίου

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου:
«Νήμα», Σοφία Κόκκαλη

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου:
«Νοτιάς», Θέμης Πάνου

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου:
«Suntan», Έλλη Τρίγκου

Βραβείο Σεναρίου:
«Suntan», Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Σύλλας Τζουμέρκας

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής:
«Το Ξύπνημα της Άνοιξης», Drog_A_Tek

Βραβείο Φωτογραφίας:
«Suntan», Χρήστος Καραμάνης

Βραβείο Μοντάζ:
«America Square», Γιάννης Σακαρίδης

Βραβείο Σκηνογραφίας:
«Νοτιάς», Σπύρος Λάσκαρης

Βραβείο Ενδυματολογίας:
«Η Ρόζα της Σμύρνης», Γιούλα Ζωιοπούλου

Βραβείο Ήχου:
«Park», Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Περσεφόνη Μήλιου και Βάλια Τσέρου.

Βραβείο Μακιγιάζ:
«Νοτιάς», Κατερίνα Βαρθαλίτου

Βραβείο Ειδικών Εφέ:
«Έτερος Εγώ», Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος και Αντώνης Κοτζιάς

Βραβείο Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων (Animation):
«Αίνιγμα», Αντώνης Ντούσιας και Άρης Φατούρος

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους:
«Limbo», Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη

Βραβείο Ξένης Ταινίας:
«I, Daniel Blake», Κεν Λόουτς

Τιμητικό Βραβείο:
Κώστας Βουτσάς