Σαρωτική η βράβευση της ταινίας «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου στα βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που δόθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η δραματική ταινία που ήταν υποψήφια σε 11 κατηγορίες, κέρδισε σχεδόν όλα τα μεγάλα βραβεία: καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου (Παπαδημητρόπουλος – Σύλλας Τζουμέρκας), καλύτερου Α ανδρικού ρόλου (Μάκης Παπαδημητρίου), και Β’ γυναικείου ρόλου (Ελλη Τρίγγου), καθώς επίσης και καλύτερης φωτογραφίας (Χρήστος Καραμάνης).
Δεύτερη σε βραβεία η ταινία «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη κέρδισε τρία: Β’ ανδρικού ρόλου για τον Θέμι Πάνου, μακιγιάζ και σκηνογραφία. Μια θέση πιο κάτω το «Park» της Σοφίας Εξάρχου ξεχώρισε στις κατηγορίες καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη (διακιότατο) και καλύτερου ήχου.
Η βραδιά κύλισε χαρούμενα χάρη στην stand up comedian Κατερίνα Βρανά που είχε πολύ κέφι. Συγχρόνως όμως δεν έλειψαν οι γκρίνιες καθότι αρκετοί από τους βραβευθέντες επεσήμαναν την απαξία της Πολιτείας απέναντι στον ελληνικό κινηματογράφο.
Ενα άλλο χαρακτηριστικό της τελετής ήταν ότι πολλές ταινίες κέρδισαν από ένα βραβείο, άρα πολλοί θα πρέπει να έμειναν ικανοποιημένοι. Το «Amerika Square» βραβεύθηκε για το μοντάζ του, το «Νήμα» χάρισε στη Σοφία Κόκκαλη το Α’ γυναικείου ρόλου, το «Ξύπνημα της άνοιξης» ξεχώρισε για την μουσική των Drog A Tek και ο «Ετερος εγώ» για τα ειδικά εφέ του.
Ακόμα και η «Ρόζα της Σμύρνης» έφυγε με χαμόγελο. Μια υποψηφιότητα είχε, στην ενδυματολογία και το κέρδισε. Ωστόσο κανείς από τους συντελεστές της ταινίας δεν ήταν εκεί για να παραλάβει το βραβείο, κάτι που συνέβη σε αρκετές κατηγορίες εφέτος.
Ο Κώστας Βουτσάς τιμήθηκε με ειδικό βραβείο, το «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς ψηφίστηκε καλύτερη ξένη ταινία για το 2016 και το συγκρότημα Daphne and the Fuzz έπαιξε στο διάλειμα.