Ενας ραδιοφωνικός σταθμός πρωτοπορεί διοργανώνοντας κινηματογραφικό φεστιβάλ «μια νέα, ανοιξιάτικη κινηματογραφική γιορτή, με σκοπό να ξεπεράσει τους περιορισμούς ανάμεσα σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, να μας συστήσει τις πιο καυτές εξελίξεις στο σινεμά και την τηλεόραση και να ξεκινήσει έναν ανοιχτό διάλογο καλλιτεχνικής έκφρασης και ψυχαγωγίας» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του En Lefko 87.7 που διοργανώνει το 1ο En Lefko Film Festival, από τις 26 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες Ιντεάλ και Δαναός, «αλλά και σε απροσδόκητες γωνιές της πόλης» όπως ανακοινώνει το φεστιβάλ.
Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι η «Χαμένη Πόλη του Ζ» του Τζέιμς Γκρέι που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Ντέιβιντ Γκραν με τίτλο «The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon». Βιβλίο και ταινία στηρίζονται στην αληθινή ιστορία του Βρετανού χερσαίου εξερευνητή Ντέιβιντ Φόσετ, το ταξίδι του οποίου στον Αμαζόνιο στις αρχές του 20ού αιώνα έφερε στην επιφάνεια εντυπωσιακά ευρήματα από τη ζωή και τη δράση ενός ανεξερεύνητου, πολύ εξελιγμένου πολιτισμού που κατοικούσε ενδεχομένως στην περιοχή κατά το παρελθόν. Ο Τσάρλι Χάνμαν υποδύεται τον Φόσετ δίπλα στη Σιένα Μίλερ και τον Ρόμπερτ Πάτινσον (η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την Σπέντζος Φιλμς).
Βλέποντας την απήχηση της τηλεόρασης στο κοινό, το φεστιβάλ ασχολείται και με το «γυάλινο κουτί» προβάλλοντας την μίνι σειρά πέντε επεισοδίων του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Οκτώ Ώρες Δεν Κάνουν Μια Μέρα» (Acht Stunden sind kein Tag). Σειρά-ορόσημο της γερμανικής τηλεόρασης προβάλλεται με αποκατεστημένη κόπια σε πρώτη πανελλήνια προβολή μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και εντάσσεται στο τμήμα Small Screen on Big Screen του φεστιβάλ.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα τμήματα της πρώτης διοργάνωσης, το φεστιβάλ ανακοινώνει τα κάτωθι:
Under the Radar: Διαγωνιστικό τμήμα με έπαθλο 5.000€: το τμήμα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 2 ελληνικές ταινίες νέων δημιουργών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν για το χρηματικό έπαθλο.
Red Carpet: Πολυαναμενόμενες ταινίες σημαντικών σκηνοθετών και πρεμιέρες με τους συντελεστές.
On Air: Διαγωνιστικό τμήμα με έπαθλο 2.000€ από τον En Lefko 87.7 το οποίο θα αφορά μουσικά ντοκιμαντέρ. Κριτές θα είναι παραγωγοί του En Lefko 87.7.
Get Creative: Θα διεξαχθεί online διαγωνισμός, δίνοντας την δυνατότητα στους θεατές να γίνουν οι ίδιοι σκηνοθέτες της καθημερινότητάς τους αποτυπώνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την πόλη μας ξεχωριστή.
Αφιερώματα: Φόρος τιμής σε σπουδαίους δημιουργούς, εμβληματικές ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, αλλά και επετειακές προβολές. Θεματικές επιλογές, διαλεγμένες με αγάπη και πάθος για την έβδομη τέχνη (δεν αναφέρεται κάποιος)
Midnight Thrills: Μεταμεσονύχτιες προβολές ταινιών τρόμου και πανικού. Ποιος
Στόχος των διοργανωτών (Frontstage S.A., media group που ειδικεύεται στην παραγωγή events και στα ραδιόφωνα) είναι η προβολή «ανεξερεύνητων κινηματογραφικών διαμαντιών της τρέχουσας παραγωγής, αστικές ιστορίες καλλιτεχνικής δημιουργίας, τηλεοπτικές σειρές-έκπληξη και διοργανώνοντας ανοιξιάτικα happenings και διαδραστικές βιωματικές δραστηριότητες».
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αν εξαιρέσουμε το οικονομικό δέλεαρ, το σκεπτικό του En Lefko Film Festival δεν διαφέρει και τόσο από εκείνο του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας που έχει αρκετά χρόνια στην πλάτη του. Ωστόσο, κάθε προσπάθεια πολιτισμικού περιεχομένου σε μια χώρα που ο πολιτισμός έχει πάρει την κάτω βόλτα, είναι ευπρόσδεκτη.