Μια σάτιρα διαφόρων στοιχείων του Ελληνα είναι αυτό που απ’ ό,τι φαίνεται θα κυριαρχήσει στην τελετή απονομής των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, την Τρίτη το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Αυτό τουλάχιστον αντιλαμβάνεται κανείς μιλώντας με τον σκηνοθέτη της τελετής Παναγιώτη Φαφούτη, γνωστό από τον κινηματογράφο και την ταινία «Παράδεισος» που είχε φτάσει ως τα εν λόγω βραβεία το 2012 έχοντας συγκεντρώσει έξι υποψηφιότητες.
Με οικοδέσποινα της 8ης κατά σειρά τελετής την Κατερίνα Βρανά, μια stand up comedian, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το light χρώμα της τελετής.
«Η γραφειοκρατία, η ελληνίδα μάνα και το φαγητό είναι μερικά από τα θέματα τα οποία θα θίξει η Κατερίνα» είπε τηλεφωνικώς στο «Βήμα» ο Παναγιώτης Φαφούτης. «Επειδή πλην μιας φοράς έχω παρακολουθήσει τις τελετές όλων των ετών, έχω αντιληφθεί ότι όσο πιο ανάλαφρη είναι η τελετή τόσο πιο εύκολα την παρακολουθεί κανείς» συνέχισε ο σκηνοθέτης, που παραδέχθηκε ότι ως χαρακτήρας δεν θεωρεί τον εαυτό του άνθρωπο της «βαριάς τέχνης».
«Εμάς του χώρου μας ενδιαφέρει ποιος θα πάρει το κάθε βραβείο, ξέρουμε τα πρόσωπα που ανεβαίνουν στη σκηνή. Επειδή όμως η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τον ΟΤΕ TV και θα τη δουν άνθρωποι που δεν είναι του χώρου, θεώρησα σωστό η απονομή να καθρεφτίζει κάπως και την περίοδο που διανύουμε ως προς το πώς είναι ένα θέαμα τηλεοπτικό» συμπλήρωσε.
Καλεσμένοι που θα παραδώσουν βραβεία δεν είναι θεσμικοί αλλά από το φάσμα των media ή της ποπ μουσικής και γενικότερα του θεάματος. Από τον blogger Αρη Δημοκίδη (Μικροπράγματα) μέχρι την Εύα Αντωνοπούλου (ΣΚΑΪ). Κατά πάσα πιθανότητα το «παρών» θα δώσει και η ποπ τραγουδίστρια Τάμτα, που αν δεν αλλάξει κάτι θα δώσει το βραβείο ενδυματολογίας. Επίσης ζωντανά θα παίξει το δημοφιλές συγκρότημα Daphne and the Fuzz.
Aπό την άλλη μεριά βέβαια, ο συνθέτης-καλλιτεχνικής διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης θα δώσει το βραβείο μουσικής και άλλα βραβεία θα δοθούν από πρόσωπα του θεάτρου όπως η Ολια Λαζαρίδου και ο Χρήστος Λούλης που στο παρελθόν υπήρξε οικοδεσπότης της ίδιας τελετής.
«Οι απονεμητές που επελέγησαν έχουν μια ποικιλία που αντικατοπτρίζει την εποχή» είπε ο Π. Φαφούτης, που δουλεύει με τους συνεργάτες του πάνω στα κείμενα –τη ραχοκοκαλιά τελικά του όλου θέματος –για παραπάνω από έναν μήνα.
Ο κ. Φαφούτης ακολούθησε κάποιες γραμμές της Ακαδημίας αλλά είχε και το ελεύθερο να «παίξει» με τη βραδιά κάνοντας τις δικές του παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, έχει αποφασίσει μια διαφορετική σειρά στην απονομή των βραβείων που στην πορεία της βραδιάς μπορεί να αποδειχθεί ενδιαφέρουσα. «Χώρισε» το βραβείο σκηνοθεσίας από του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και έβαλε πιο νωρίς το Β’ ανδρικού και το Β’ γυναικείου (όπως συμβαίνει με τα Οσκαρ).
Πώς όμως θα σχολίαζε το γεγονός ότι πίσω από την glam ατμόσφαιρα της τελετής των βραβείων κρύβεται μια βαθιά πίκρα για τον ελληνικό κινηματογράφο, ο οποίος υπάρχει μεν αλλά καταπονημένος και ταλαιπωρημένος μέσα σε ένα θολό τοπίο με τρομερές δυσκολίες και απλήρωτους εργαζομένους; Μήπως τα βραβεία της Ακαδημίας είναι μια βιτρίνα;
«Δεν το βλέπω έτσι» απάντησε ο Π. Φαφούτης. «Πρώτον, η Ακαδημία δεν προσπαθεί να κάνει κάτι πολύ glam αλλά με όσο το δυνατόν πιο κομψό τρόπο να δώσει κάποια βραβεία. Και δεύτερον, ο κινηματογράφος είναι όπως όλες οι δουλειές σήμερα στη χώρα. Υπάρχει όμως μια κοινότητα νέων παραγωγών και σκηνοθετών που κάνουν με μεγάλη επιτυχία συμπαραγωγές με άλλες χώρες και όχι μόνο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, και αυτό σημαίνει κινητικότητα. Και αυτή η εικόνα περνά και στο εξωτερικό. Ο κόσμος στο εξωτερικό θέλει να δει ελληνικό σινεμά και κάποιοι δικοί μας το κάνουν με επιτυχία».

HeliosPlus