Με την προβολή τεσσάρων ελληνικών ταινιών παλαιότερων εποχών συνεχίζεται η επιτυχημένη πρωτοβουλία της Ενωσης Σκηνοθετών –Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου που μας θυμίζει τη χαμένη λεωφόρο του ελληνικού κινηματογράφου και μας κάνει να σκεφτούμε για το που ακριβώς βαδίζει το ελληνικό σινεμά; Υπάρχει μέλλον;

Σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου και την Παρασκευή 24 Μαρτίου στο Αστορ της Πλατείας Κοραή, θα προβληθούν τέσσερις ελληνικές ταινίες που θυμίζουν ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να έχει ακόμη και σήμερα αυτό που ονομάζουμε εγχώριος κινηματογράφος.
Το «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήλου Μανθούλη, «ένα περίεργο μείγμα Αντονιόνι, για το εικαστικό στυλιζάρισμα και Γκοντάρ, για το κομμάτιασμα της αφήγησης, ένα φιλμ έξυπνο και οξύτατο» όπως είχε γράψει η Le Monde έρχεται από το μακρινό 1966. Κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και έφερε τον Μανθούλη στο διεθνές προσκήνιο. Μεταξύ άλλων παίζουν οι Κώστας Μεσσάρης, Ελένη Σταυροπούλου, Λάμπρος Κοτσίρης και Θεανώ Ιωαννίδου.
Στη συνέχεια, θα προβληθεί «Το άλλο γράμμα» (1976) του Λάμπρου Λιαρόπουλου, μια κινηματογραφική αυτοβιογραφία του σκηνοθέτη σε μουσική αξέχαστου Μάνου Λοϊζου. Με αφηγητή τον Κώστα Καστανά, η ταινία παίρνει επίσης την μορφή σχολίου πάνω στην κρίσιμη δεκαετία 1965-1975 για τον χρόνο που έρχεται και φεύγει, για τον κόσμο που αλλάζει.
Τρίτη ταινία ,ο «Ιωάννης ο Βίαιος» της Τώνιας Μαρκετάκη, παραγωγής του 1973, μια ταινία εμπνευσμένη από την υπόθεση δολοφονίας της Μαρίας Μπαβέα το 1963. Με πρωταγωνιστές τους Μανώλη Λογιάδη, Μίκα Φλώρα, Νίκο Γκλαβά, Βαγγέλη Καζάν, Μηνά Χατζησάββα, Νικήτα Τσακίρογλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Ανδρέα Τσάκωνα. Πήρε βραβείο σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α’ ανδρικού ρόλου και τιμητική διάκριση στο φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973, ενώ είχε συμμετοχή στο Forum του φεστιβάλ Βερολίνου ένα χρόνο αργότερα.
Τέλος, η «Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου (1985) όπου κατά την διάρκεια ενός απογευματινού περίπατου στο πάρκο, ο καταπιεσμένος ερωτισμός ξυπνά μέσα στην ψυχή μιας παντρεμένης και τη μεταμορφώνει σε μαινάδα. Με τους Αλεξάνδρα Βάντσι, Αρη Ρέτσο, Σταύρο Ξενίδη, Αντώνης Θεοδωρακόπουλο. Η ταινία θα προβληθεί μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 24 Μαρτίου.
Οι παραπάνω ταινίες ανήκουν στην κατηγορία των «παραμελημένων-παραπονεμένων» του εγχώριου σινεμά διότι δεν έτυχαν της προβολής ή και της αναγνώρισης που τους άξιζε. Η επιλογή έγινε από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσμελέ και Ελίνα Ψύκου, όπως και από την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαϊδου.
Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ, ενώ παρέχεται και ημερήσιο εισιτήριο στα 7 ευρώ.
Το πρόγραμμα
Δευτέρα 20 Μαρτίου
18.00 Πρόσωπο με πρόσωπο του Ροβήρου Μανθούλη
19.45 Το άλλο γράμμα του Λάμπρου Λιαρόπουλου
21.15 Ιωάννης ο Βίαιος της Τώνιας Μαρκετάκη
Παρασκευή 24 Μαρτίου
00.30 Μανία του Γιώργου Πανουσόπουλου
Κινηματογράφος Άστορ
Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)