Σύγχρονη τζαζ και modern post-bop περιλαμβάνει σήμερα Κυριακή και τις προσεχείς ημέρες το πρόγραμμα στο Half Note. Το Τρίο της Ελευθερίας (Trio of Liberty) που παρουσιάζει ορχηστρικά θέματα και συνθέσεις του και ο πιανίσταςHaroldMabern με τους μουσικούς του σε post-bop συνθέσεις μεταφέρουν στο Μετς μια τζαζ ατμόσφαιρα «από τα παλιά» χωρίς να γυρίζουν την πλάτη τους στο παρόν.
Το Trio of Liberty, ένα σούπερ τρίο της σύγχρονης jazz, όπως το έχουν χαρακτηρίσει, εμφανίζεται σήμερα Κυριακή και τη Δευτέρα στο Half Note Jazz Club. Ενα τρίο που δημιουργήθηκε από τον τενόρο, σαξοφωνίστα και φλαουτίστα Don Braden, τον μπασίστα Joris Teepe και τον ντράμερ Gene Jackson.
Ο Don Bradenσπούδαζε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μάθαινε παράλληλα την τεχνική και την τέχνη του σαξοφώνου παίζοντας μετον WyntonMarsalis,την BettyCarter, τον FreddieHubbardκ.ά. Θεωρείται από τους καλύτερους στο δημιουργικόpost-bop.
OJoris Teepeείναι ένας από τους πιο πετυχημένους «ξένους» μουσικούς στη νεοϋορκέζικη και γενικότερα στην αμερικανικήjazzσκηνή. Ανοίγοντας τους μουσικούς του ορίζοντες μέσα από τοfreebop– καιfreespirit– του θρυλικού ντράμερRashied Ali, κατόρθωσε να αναπτύξει τη δημιουργική του ταυτότητα όχι μόνο ως μουσικός αλλά και ως συνθέτης ορχηστρικών έργων.
ΤοTrioofLibertyσυμπληρώνει ο Gene Jackson, ένας από τους πιο επιδέξιους και προβεβλημένους σύγχρονους ντράμερ, επί χρόνια μέλος της μπάντας του Herbie Hancock και του Dave Holland. Η ικανότητά του να παίζει σε οποιοδήποτε ρυθμικό πλαίσιο, από τοcoolστοlatinκαι από τοafro στοstraightjazz, τον έχει κάνει περιζήτητο εδώ και τουλάχιστον 35 χρόνια.
Από την Πέμπτη 30 Μαρτίου ως και την Κυριακή 2 Απριλίου ο πιανίσταςHaroldMabern, ένας από τους καλύτερους modern post-bopμουσικούς, επιστρέφει δριμύτερος στο Half Note. Με μια πορεία που ξεκινάει από το Μέμφις, πάει στο Σικάγο και καταλήγει στη Νέα Υόρκη ο σπουδαίος αυτός πιανίστας (που ο θρυλικός Cannonball Adderley τον ονόμασε «Mr Big Hands») έχει γράψει ιστορία πλάι σε ονόματα όπως οι Donald Byrd, Roy Haynes, Miles Davis, J. J. Johnson, Lee Morgan, Sonny Rollins κ.ά.
Ο Harold Mabern θεωρείται από τους στυλοβάτες του jazz mainstream. Το όνομά του ως πιανίστα το βλέπεις σε αρκετές δεκάδες jazz δίσκους από τα 60s μέχρι σήμερα –και δυο-τρεις από αυτές τις δεκάδες είναι δικές του, προσωπικές ηχογραφήσεις. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Afro-Blue», με guest συμμετοχές ονομάτων όπως οι Jeremy Pelt, Steve Turre, Peter Bernstein στα όργανα και Norah Jones, Jane Monheit, Kurt Elling στα φωνητικά, ενώ η δισκογραφία του συμπληρώνεται με άλμπουμ που έχει ηχογραφήσει με το τρίο ή το κουαρτέτο του. Μια ανθολογία αυτής της ιστορίας θα απολαύσουμε στη σκηνή του Half Note Jazz Club με τον «Mr Big Hands» και το τρίο του, τον Ari Roland στο κοντραμπάσο και τον Joe Farnsworth στα ντραμς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ