Στο πιο σημαντικό φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων του κόσμου, το φεστιβάλ του Ανσί από το οποίο ανοίγουν δρόμοι υψηλότατων προσδοκιών θα συμμετάσχει εφέτος εντός διαγωνισμού η μικρού μήκους ταινία «Αίνιγμα» των Αρη Φατούρου και Αντώνη Ντούσια. Μεγάλο βήμα για αυτό το εξαιρετικό δεκάλεπτο που από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να παίζεται στον Δαναό (Κηφισίας και Πανόρμου) σε διανομή Feelgood. Είναι κυριολεκτικά ότι καλύτερο έχουμε δει σε 3D τα τελευταία χρόνια.

Εμπνευσμένο από το έργο του Θεόδωρου Πανταλέων το δεκάλεπτο υπερρεαλιστικό «Αίνιγμα» γεννήθηκε στις κινηματογραφικές εκβολές της ζωγραφικής και αποδεικνύει ότι μια ταινία κατ’ εξοχήν εικαστική μπορεί να συγκινεί και να συναρπάζει. Είναι ένα 3D ρέκβιεμ για τη Μορφή, τη Γυναίκα-Θεά, την αιώνια Εύα, την Τέχνη. Από την εξιδανίκευση και την ιερή λατρεία, στην ηδονή και τη γονιμοποίηση, στη μεταμόρφωση και την αναπαραγωγή, στη φθορά και τη σήψη, στη βεβήλωση και το βανδαλισμό, στην καταδίκη και την υποταγή, στην πτώση στο άχρονο σκοτάδι. Στο όνειρο της αναγέννησης.

Εχει πολύ ενδιαφέρον το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του περσινού φεστιβάλ Δράμας όπου το «Αίνιγμα» απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Animation : «Αυτή η ταινία απλώς μας άφησε άφωνους! Ήταν μια οπτική γιορτή, αλλά επίσης πέτυχε κι ένα αξιοσημείωτο επίπεδο συναισθηματικού βάθους, καθώς ζωντάνευε τη ζωγραφική του Θεόδωρου Πανταλέων· πάντοτε εν κινήσει και επεκτείνοντας τους ορίζοντές μας…»

Την ερχόμενη Τρίτη θα ξέρουμε αν το «Αίνιγμα» θα κερδίσει το Βραβείο Ιρις καλύτερης ταινίας Κινουμένων Σχεδίων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Σίγουρα είναι το φαβορί της κατηγορίας του.

Σε ότι αφορά το φεστιβάλ του Ανσί, αποτελεί πηγή υποψηφιοτήτων για Οσκαρ αφού στα μικρού μήκους δεν υποβάλλονται απευθείας ταινίες, αλλά προκρίνονται βραβεία ή / και συμμετοχές από συγκεκριμένα διεθνή φεστιβάλ. Εκεί συμμετέχει το αφάν κατέ των «καλλιτεχνικών» animation και η επιλογή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αφού ο αριθμός των ταινιών που προβάλλονται είναι μικρός.

Ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία σε μια ταινία που πραγματικά την