Σαν μια αόρατη γέφυρα πολιτισμού που ενώνει το Παρίσι με την Αθήνα, το 18 Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (Πέμπτη, 23 – Τετάρτη 29 Μαρτίου), θα φιλοξενήσει προβολές, masterclasses και συνοδευτικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Το Φεστιβάλ που ανακοίνωσε το πρόγραμμά του το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Μαρτίου, γιορτάζει εφέτος τα 18α γενέθλιά του. Βασικό θέμα και εφέτος, η συνάντηση των τεχνών. Για το λόγο αυτό έχει ενταχθεί και η ενότητα «Μουσική στον Κινηματογράφο», η οποία επικεντρώνεται στους μεγάλους συνθέτες που άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου. Στις 24 Μαρτίου θα διεξαχθεί και το αντίστοιχο masterclass στο Γαλλικό Ινστιτούτο από τις 17.30 έως τις 20.00, ώστε να παρουσιαστούν τα σημαντικότερα κινήματα.
Ταινία έναρξης θα είναι το «Ciao Amore… Dalida» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Λίζα Αζουέλος, που πραγματεύεται την θυελλώδη ζωή της θρυλικής τραγουδίστριας Δαλιδά.Στην προβολή της θα παρευρίσκονται η σκηνοθέτρια Λίζα Αζουέλος αλλά και η πρωταγωνίστρια Σβεβά Αλβιτί.
Σε ένα πλαίσιο πειραματισμού δημιουργήθηκε η νέα οπτικοακουστική περφόρμανς «Παράλλαξη» («Parallaxe») σε συνεργασία της ομάδας Nominoe και του μουσικού Μιχάλη Μοσχούτη. Το έργο αυτό βασίζεται στην ιδέα της γεωμετρίας στον κινηματογράφο και αναδεικνύει ένα πολύπλευρο αντικείμενο που μεταμορφώνεται σε ταινία-γλυπτό. Στόχος τους είναι η εξοικείωση με μια τέχνη που συνδυάζει τα οπτικά και τα ακουστικά στοιχεία, αλλά και η αλληλεπίδραση των θεατών.
Το «Βρε, Καλώς τους!» («A bras ouverts») είναι η ταινία με την οποία θα ολοκληρωθεί το Φεστιβάλ. Σε αυτήν, κατά την διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, ο Jean –Pierre Fougerolle, λαμπρός εκπρόσωπος της αριστεράς «με δεξιά τσέπη», δεσμεύεται δημοσίως ότι θα φιλοξενούσε πρόθυμα στο σπίτι του πρόσφυγες. Όταν, όμως, μια οικογένεια Ρομά έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι του, τα πράγματα θα πάρουν μια απρόσμενη τροπή. Ο σκηνοθέτης Philippe de Chauveron, ύστερα από την επιτυχία του «Θεέ μου, τι σου κάναμε», υπόσχεται να κεντρίσει και πάλι το ενδιαφέρον.
Δύο θα είναι τα βραβεία που θα απονεμηθούν στις ταινίες που θα συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Πρώτο, το βραβείο της κριτικής επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από την Δήμητρα Γαλάνη, τον κριτικό κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, την ηθοποιό Κατερίνα Μισιχρόνη και την σκηνοθέτη Ζιλί Γαβρά, που θα είναι και η πρόεδρός της.
Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι οι
«Ciaο amore… Dalida» (Λίζα Αζουέλος)
«Στα βάθη της Σιβηρίας» (Σαφί Νεμπού)
«Χωρίς ενοχές» (Σεμπαστιάν Μαρνιέ)
«Marie -Castille» (Μενστιόν Σαάρ)
«Μαμά ξανά!» (Ναντέζ Λουαζό)
«Η ενοχή των αθώων» (Αν Φοντέν)
«Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ» (Μπρουνό Ντιμόν)
«Η γυναίκα με τη Μερσεντές» (Φρεντερίκ Μςερμού)
«Αχ, αυτά τα 40! (Γκιγιόμ Κανέ)«Μια βόλτα στη Γαλλία» (Ρασίντ Τζιαντάν)
«Sage femme» – Μαρτέν Προβόστ
Αθήνα:Οι προβολές θα γίνουν στην Αίθουσα Θόδωρος Αγγελόπουλος του Γαλλικού Ινστιτούτου και στις αίθουσεςΔαναόςκαιΆστορ.
Θεσσαλονίκη: στην αίθουσαΠαύλος Ζάννας.
Η γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών θα είναι 5 €, ενώ στις αίθουσες Δαναός και Άστορ 6 €.