Η Βρετανίδα ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ βρέθηκε την Δευτέρα και την Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στην υλοποίηση του έργου «Εργαστήριο Διλημμάτων» του Γιώργου Δρίβα, την αντιπροσώπευση της χώρας μας στην προσεχή Μπιενάλε εικαστικών της Βενετίας.
Αποτελούμενο από ένα μεγάλο σκοτεινό λαβύρινθο δύο επιπέδων και μια σειρά από οθόνες οι οποίες θα παρουσιάζουν αποσπάσματα ενός χαμένου ντοκιμαντέρ που βρέθηκε τυχαία πριν από ένα χρόνο στο Μπουένος Άιρες στο Μουσείο Κινηματογράφου της Αργεντινής, το έργο, του οποίου επιμελητής είναι ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, συνοδεύεται επίσης από σκηνές μιας ταινίας, η οποία ξαναγυρίζεται σήμερα.
Σε αυτήν την ταινία πρωταγωνιστεί η Σαρλότ Ράμπλινγκ που την Τρίτη έκανε τα γυρίσματά της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην ταινία συμμετέχουν επίσης οι Γιώργος Κοτανίδης, Κόρα Καρβούνη, Πολύδωρος Βογιατζής, Ρένα Κυπριώτη, Γιάννης Καλοφωλιάς, ενώ στις οθόνες της εγκατάστασης θα δούμε ακόμη τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο.
Το «Εργαστήριο διλημμάτων» είναι μια αφηγηματική εγκατάσταση, βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες». Με αφορμή το δίλημμα που η τραγωδία θέτει για επιλογή μεταξύ της σωτηρίας τουΞένουκαι της διατήρησης της όποιας ασφάλειας του Εγχώριου, η εγκατάσταση επιχειρεί να εκθέσει την αγωνία, την απορία και την σύγχυση ατόμων και κοινωνικών ομάδων όταν καλούνται να διαχειριστούν παρόμοια διλήμματα.
«Στο έργο «Εργαστήριο Διλημμάτων» θα παρουσιαστούν τα διλήμματα της τραγωδίας μέσα από αποσπάσματα ενός ανολοκλήρωτου ντοκιμαντέρ που βρέθηκε τυχαία (found footage) και το οποίο κατέγραφε ένα άγνωστο επιστημονικό πείραμα» αναφέρει ο δημιουργός του. «Το πείραμα αυτό γέννησε στην επιστημονική ομάδα που το σχεδίασε, διλήμματα που θυμίζουν τα διλήμματα των ηρώων της τραγωδίας. Ωστόσο το πείραμα, για άγνωστους λόγους, δεν ολοκληρώθηκε κι έτσι τα αποσπάσματα του άγνωστου ντοκιμαντέρ αποκαλύπτουν σήμερα για πρώτη φορά τις λεπτομέρειές του, τις ελπίδες του Έλληνα καθηγητή που το εμπνεύστηκε και τις διαφωνίες με τους συνεργάτες του
Διευθυντής Φωτογραφίας είναι ο Κλαούντιο Μπολιβάρ, σκηνογράφος ο Ηλίας Λεδάκης, ενδυματολόγος η Εύα Νάθενα, μοντέρ ο Χρήστος Γάκης και οργάνωση παραγωγής η Φένια Κοσοβίτσα. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.