Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχάρη μέσω Twitter τον ιρανό σκηνοθέτη Αργκάρ Φαραντί, ο οποίος σε μήνυμά του με αφορμή τη νίκη του Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για τον «Εμποράκο» χαρακτήρισε «απάνθρωπη» την ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ. Λίγο αργότερα, το tweet εξαφανίστηκε.

Συγκεκριμένα, η περσική υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέβασε στο Twitter ένα συγχαρητήριο μήνυμα για τον Φαραντί, το οποίο στη συνέχεια διεγράφη.

«Ένα συγχαρητήριο tweet αναρτήθηκε» ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Στη συνέχεια αφαιρέσαμε την ανάρτηση για να αποφύγουμε παρεξήγηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει τα σχόλια που έγιναν στη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας» τόνισε η εκπρόσωπος.

«Λυπάμαι που δεν βρίσκομαι μαζί σας σήμερα. Η απουσία μου οφείλεται στον σεβασμό προς τους πολίτες της χώρας μου και τους πολίτες άλλων έξι κρατών που τους έχει προσβάλει αυτός ο απάνθρωπος νόμος που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ χωρίζοντας τον κόσμο σε «εμάς» και στους «εχθρούς μας», κατηγορίες που δημιουργούν φόβο -μία απατηλή δικαιολογία για επιθετικότητα και πόλεμο. Αυτοί οι πόλεμοι εμποδίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες που και οι ίδιες έχουν υπάρξει θύματα επιθετικότητας. Οι σκηνοθέτες στρέφουν την κάμερά τους για να συλλάβουν τις κοινές ανθρώπινες αξίες και να σπάσουν τα στερεότυπα των διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκειών. Δημιουργούν ενσυναίσθηση μεταξύ ημών και των άλλων. Μία ενσυναίσθηση που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ» ανέφερε ο Φαραντί στο μήνυμά του.