Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Κούνδουρο είπαν από το Α’ Νεκροταφείο συγγενείς και φίλοι του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη.

Το «παρών» στην κηδεία του Κούνδουρου έδωσαν μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Επιθυμία της οικογένειας ήταν αντί στεφάνου να κατατεθούν δωρεές στην «Κιβωτό του Κόσμου» και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο μεγάλος σκηνοθέτης πέθανε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 91 ετών.

Το γελαστό παιδί στην γειτονιά των Αγγέλων

Ηταν ζεστά και πολύ συναισθηματικά. Η αύρα του Νίκου Κούνδουρου ολόγυρα. Γνωστοί, συνεργάτες, συνάδελφοι και φίλοι του επίσης. Ο Παντελής Βούλγαρης και η Ιωάννα Καρυστιάννη, η Φοίβη Αγγελοπούλου, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος (γείτονας του Κούνδουρου στο Μετς), ο Μισέλ Δημόπουλος, ο Μάνος Ζαχαρίας. Εκεί όλοι στο Α’ Νεκροταφείο για να τον τιμήσουν σ’ αυτό το τελευταίο ταξίδι, τον προορισμό του οποίου ουδείς θα αποφύγει.

Σύντομοι λόγοι, αναδρομή στις ταινίες, στη «Μαγική πόλη», στον Δράκο» και σε τόσες άλλες, ένα έργο που θα μείνει για πάντα ζωντανό. Χειροκροτήματα στην έξοδο του φερέτρου από την εκκλησία, «καλοτάξιδος!!». Μια φωνή ακούγεται από το πλήθος. «Γειά σου Νίκο! Είμαι ο φίλος σου ο Αιμίλιος και σ’ ευχαριστώ!» Στιγμιότυπο αυθόρμητο και πέρα για πέρα ανθρώπινο. Σίγουρα, αν ο Νίκος Κούνδουρος το είδε θα το επικρότησε.

Και αργότερα στον τάφο, όλοι πάλι εκεί, φίλοι και γνωστοί. Διαφορετικές γενιές, με κοινό στόχο τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον σκηνοθέτη. Είκοσι λεπτά και κανείς δεν κινήθηκε. Η Μαρίζα Κωχ τραγούδησε. Εκεί, ο Τώνης Λυκουρέσης, η Μπέτυ Αρβανίτη, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης , ο Σταύρος Ιωάννου, η Μαρία Κομνηνού, ο Γιάννης Βαμβακάς, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, η Ολγα Μαλέα, η Λάγια Γιούργου. Θα ήταν αδύνατον να αναφερθούν όλοι.

Τέσσερις μίλησαν, η οικογένεια ζήτησε συγγνώμη που δεν μπορούσαν να είναι παραπάνω. Ο Αγγελος Δεληβοριάς, ο Νίκος Σιφουνάκης, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και ο Χάρης Παπαδόπουλος που εκτός από εκπρόσωπος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών της οποίας είναι πρόεδρος, διατηρούσε πολύ στενή σχέση φιλίας με τον Ν. Κούνδουρο.

«To γελαστό παιδί τραγουδά πια στη Γειτονιά των Αγγέλων, αφού μας δώρισε την “μαγική πόλη”» είπε ο κ. Παπαδόπουλος. «Η τελευταία κολόνα του νεώτερου πολιτισμού μας, η έσχατη εγγύηση της ταυτότητας της πατρίδας. Άνοιξε δρόμους σε όλους μας, έβγαλε την Ελλάδα απ’ τα σύνορα. Από τις πρώτες και τελευταίες αγάπες μας. Μας έμαθε πως για να δεις τα άστρα. Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι. Γιατί κι ο θάνατος ένα όνειρο είναι.»