Ο δεύτερος τόμος με τα Θεατρικά του Κώστα Πρετεντέρη παρουσιάζεται την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου σε ειδική εκδήλωση στο θέατρο Μικρό Παλλάς, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Εστία. Για την πλούσια θεατρική του παραγωγή, τα έργα στη σκηνή και τα σενάρια της μεγάλης οθόνης, το ραδιόφωνο και τις τηλεοπτικές σειρές θα μιλήσουν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Γιάννης Μπέζος και ο Σταμάτης Φασουλής, καθώς και ο Γιάννης Πρετεντέρης.
Η έκδοση, την οποία προλογίζουν η Ελένη Βαροπούλου και ο Σταμάτης Φασουλής, περιλαμβάνει τα έργα «Το καρέ του έρωτα» (1976), «Μιας πεντάρας νιάτα» (1965) και «Δεσποινίς διευθυντής» (1963) –τα δύο τελευταία τα συνυπογράφει με τον Ασημάκη Γιαλαμά. Συνοδεύεται από αναλυτική, ανά τομέα, εργογραφία και παραστασιογραφία του συγγραφέα. Είχε προηγηθεί το 1988, από την Εστία επίσης, ο Α’ Τόμος των Θεατρικών του με μία ακόμα τριλογία: «Ο κουνενές» (1978, που ήταν και το τελευταίο του θεατρικό –παίχθηκε με επιτυχία για δύο σεζόν), «Η κόμισσα της φάμπρικας» (1966) και «Ενας ιππότης για τη Βασούλα» (1967). Τότε ο προλόγιζαν την έκδοση ο Ασημάκης Γιαλαμάς και ο Μάριος Πλωρίτης.
Ο Κώστας Πρετεντέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και άρχισε να γράφει προτού τελειώσει το σχολείο. Μαθητής ακόμα στο Πειραματικό έγραψε νούμερα για το ραδιόφωνο. Αλλωστε το είδος αυτό το υπηρέτησε με μεγάλη πίστη, δημιουργώντας διαχρονικούς τύπους: Να θυμίσουμε «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού», «Τα καθημερινά του καθημερινού» με τον Δημήτρη Χορν, «Το νυφικό κρεβάτι» με την Ελλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν. Το 1953 έγραψε την πρώτη του επιθεώρηση, «Και ο μήνας έχει 9», που έκανε πρεμιέρα στο Περοκέ, για να ακολουθήσουν πολλές ακόμα, ως τα μέσα της δεκαετίας του ’60 («Ελλάδα για την Ελλάδα» και «Πασχαλινό κοκτέιλ», που παρουσιάστηκαν στο θέατρο Κυβέλης από τον θίασο Καλουτά). Το 1962 ο Κώστας Πρετεντέρης ξεκίνησε να γράφει πρόζα σε συνεργασία με τον Ασημάκη Γιαλαμά, ένα δίδυμο που καθόρισε το θέατρο και την κωμωδία της Ελλάδας για μία δεκαπενταετία με πάνω από είκοσι έργα. Παράλληλα συνέχισε να γράφει επιθεωρήσεις, ενώ πολλά από τα θεατρικά του(ς) έγιναν σενάρια για τον κινηματογράφο.
Πρωτοπόρος και τολμηρός, ο Πρετεντέρης ήταν από τους πρώτους που συνειδητοποίησε τη δύναμη της τηλεόρασης: τον κέρδισε το μέσο κι εκείνος με τη σειρά του κέρδισε το μέσο. Ξεχώρισε με τις εξαιρετικά επιτυχημένες του δουλειές, όπως ήταν «Η Κοκορόμυαλη», «Ο Ονειροπαρμένος», «Εκείνες κι εγώ», «Τα παιδιά του Ζεβεδαίου» και πάνω απ’ όλα «Η γειτονιά μας». Τελευταία του τηλεοπτική σειρά «Ο Δρόμος», την οποία και δεν ολοκλήρωσε, αφού πέθανε το 1978, σε ηλικία μόλις 52 ετών.
Εκτός από θέατρο, κινηματογράφο, ραδιόφωνο και τηλεόραση, ο Κώστας Πρετεντέρης διοχέτευε το χιούμορ του σε χρονογραφήματα – ευθυμογραφήματα σε πολλές εφημερίδες («Βραδυνή», «Αθηναϊκή», «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία) ενώ έχει στο ενεργητικό του στίχους για περισσότερα από πενήντα τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, συχνά σε συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα («Οι θαλασσιές σου οι χάντρες», «Μάμπο μπραζιλέιρο», «Η πρώτη μας νύχτα», «Ποιος το ξέρει», «Χαρά μου» κ.ά.).

Μικρό Παλλάς: Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, στις 20.00. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ