φεστιβαλ ντοκιμαντερ



Στη Θεσσαλονίκηγια 19η φορά
Από τις 3 ως τις 12 Μαρτίου θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Το πλούσιο εφετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός άλλων αφιερώματα στον βρετανό διανοούμενο Τζον Μπέρτζερ, στον μαχητικό ρώσο δημιουργό Βίταλι Μάνσκι καθώς επίσης και 64 ντοκιμαντέρ ελληνικής προέλευσης. Οι αίθουσες που φιλοξενούν τη διοργάνωση είναι οι Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας και οι τέσσερις του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, ενώ για πρώτη φορά θα γίνουν προβολές εκτός κέντρου, στους Δήμους Παύλου Μελά και Καλαμαριάς.
θεατρο



«Μέχρι θανάτου»στην Αθηναΐδα
Μια ρομαντική κωμωδία με τον τίτλο «Μέχρι θανάτου» παρουσιάζουν κάθε Σαββατοκύριακο η Φαίδρα Δρούκα και ο Σταύρος Νικολαΐδης στη Μουσική Θεατρική Σκηνή του Πολυχώρου Πολιτισμού «Αθηναΐς». Σκηνοθεσία: Μάνος Τσότρας. Βασίζεται στο «The owl and the pussycat» του Bill Manhoff. Παραστάσεις: Σάββατο (21.15) και Κυριακή (20.30).
Μεταμεσονύκτια «Αγάπη»
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά διοργανώνει μια μεταμεσονύχτια εμπειρία με θέμα την αγάπη. Ο Ηλίας Κουνέλας μέσα από μια «τριλογία της αγάπης» αναζητεί το εφικτό ή μη της καλής αφήγησης. Απόψε, ξημερώματα της Κυριακής της Συγγνώμης, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη (προηγήθηκε η πρώτη τον περασμένο Νοέμβριο), ενώ η τρίτη θα δοθεί τον Μάιο. Σύλληψη και σκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας. Συμμετέχουν: Ιφιγένεια Γρίβα, Παναγιώτης Καμμένος, Χάρις Καρνέζη, Σοφία Κουνέλα, Κώστας Ξυκομηνός, Μαρία Προϊστάκη, Στέλλα Ράπτη, Ναταλία Στυλιανού, Αννα Χανιώτη, Λήδα Χατζή. Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαρία Καραθάνου. Φωτιστική επιμέλεια: Γιώργος Αγιαννίτης. Ωρα έναρξης, τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή.
«Aurora» στις Ροές
Ο Βλαδίμηρος Νικολούζος στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά προτείνει την «Αurora» με την Ηλέκτρα Νικολούζου. Πρόκειται για τον μονόλογο μιας γυναίκας που ακροβατεί στα όρια του πραγματικού, ανάμεσα στους ήχους και στο σώμα. Στο κείμενο περιλαμβάνονται λέξεις και φράσεις εμπνευσμένες από προφητικά ποιήματα των Φερνάντο Πεσόα, Saint-John Perse, T.S. Coleridge και του σκηνοθέτη, καθώς και κείμενα των Λουκρητίου, Αγίου Αυγουστίνου, Αντονέν Αρτό και ορφικών δοξασιών. Σκηνικός χώρος: Εφη Μπίρμπα. Πρεμιέρα τη Δευτέρα στις 21.00. Ως τις 14/3, κάθε Δευτέρα και Τρίτη (21.00). Διάρκεια 45′.
Μονόλογοι στο Μεταξουργείο
Τρεις γυναικείους μονολόγους προτείνει το θέατρο Μεταξουργείο: Από την Πέμπτη, «Το γράμμα μιας άγνωστης» του Στέφαν Τσβάιχ, με την Κατερίνα Θεοχάρη, σε διασκευή και θεατρική προσαρμογή της Αννας Βαγενά (και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή), από το Σάββατο το «Μαράν Αθά» του Θωμά Ψύρρα, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη (και κάθε Σάββατο), και από την Κυριακή (5/3) την «Αγγέλα Παπάζογλου» του Γιώργη Παπάζογλου, σε επιλογή κειμένου και μουσική επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα, με την Αννα Βαγενά.
οπερα



«Ο κουρέας της Σεβίλλης»
Η δημοφιλής όπερα του Ροσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης» παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο θέατρο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας. Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης – Ζωή Τσόκανου. Σκηνοθεσία: Φραντσέσκο Μικέλι (αναβίωση: Μαρίνα Μέργου). Με τους Αντώνη Κορωναίο, Δημήτρη Κασιούμη, Βασιλική Καραγιάννη, Διονύση Σούρμπη κ.ά. Παραστάσεις στις 25, 26/2, 3 και 5/3. Στις 20.00.


ρεσιταλ



Το πιάνο στα πάνω του…
Στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «To piano στα forte του» ο πιανίστας Κάρολος Ζουγανέλης ερμηνεύει έργα Μπαχ, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Ντεμπισί και Ραχμάνινοφ. Στις 4/3 στο Ωδείο Αθηνών στην οδό Ρηγίλλης. Στις 20.30.
μουσικη



«Ολα αρχίζουν ξανά»στον Παρνασσό
Η Μαρία Φαραντούρη θα εμφανιστεί στον «Παρνασσό» για να ερμηνεύσει παλιά και νέα τραγούδια από το ρεπερτόριό της, μαζί με τους νέους τραγουδοποιούς Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Σαββόπουλο, Μικρούτσικο, Καραΐνδρου, σε ποίηση Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου και Αναγνωστάκη. Αίθουσα Παρνασσός (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8), απόψε (25/2) και στις 4 και 10 Μαρτίου. Στις 21.00.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ