Τους διάφορους σταθμούς στο οδοιπορικό των προσφύγων από τα σημεία εκκίνησής τους μέχρι την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία, διαμέσου των οποίων προσπαθούν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, καταγράφουν 11 φωτορεπόρτερ στις 235 εικόνες που περιέχονται στο λεύκωμα «The Ιtinerary» («Η Διαδρομή»).

Το φωτογραφικό βιβλίο πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», στις 19.00.

Η έκδοση αποτελεί συνέχεια της ομότιτλης έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε τον περασμένο Μάιο η Υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα και η οποία αναμένεται να ταξιδέψει τους επόμενους μήνες στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Κέμπριτζ, καθώς και σε πολλές ελληνικές πόλεις.

Φωτογραφίες παρουσιάζουν οι Μίλος Μπικάνσκι, Ανδρέας Μπονέτι, Λουίζα
Γκουλιαμάκη, Γιάννης Λιάκος, Δημήτρης Μπούρας, Μενέλαος Μυρίλλας, Νίκος
Παλαιολόγος, Αννα Παντελιά, Φώτης Πλέγας, Ορέστης Σεφέρογλου και Γιάννης
Κολεσίδης.

«Χαρές και αγώνες αναδύονται μέσα από τις αδιάψευστες λεπτομέρειες της ζωής: το μοίρασμα του ψωμιού μέσα σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, οι σωροί των σωσιβίων, τα καταστήματα νυφικών μέσα στα στρατόπεδα, τα ανήσυχα βράδια στο σκάφος, οι ασφυκτικές σκηνές και τα ύπουλα νερά.

»Η διαδρομή των ανθρώπων που απεικονίζονται στις εικόνες, αναμιγνύεται με τις πεταμένες, στο δρόμο, φωτογραφίες που ενεργούν σαν «μηνύματα» προς χάριν της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Το τέλος του ταξιδιού αυτού δεν είναι ορατό.

»Σύμφωνα με τα λόγια ενός επισκέπτη της έκθεσης: Ένα ισχυρό και ευαίσθητο, αλλά στοιχειωμένο ταξίδι στη σύγχρονη ανθρώπινη κατάσταση.Σχεδόν στην καρδιά της Ευρώπης» επισημαίνουν οι δημιουργοί στο σημείωμά τους εν όψει της παρουσίασης του λευκώματος.

Τα έσοδα από την πώληση του φωτογραφικού βιβλίου θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων της «Μετάδρασης» για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα.

Το λεύκωμα κυκλοφορεί στα αγγλικά και μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της έκθεσης.

Στην παρουσίαση του βιβλίου την Τετάρτη θα μιλήσουν η Λώρα Παππά, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης και ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος (Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος»).

Θα παραβρεθούν και θα συζητήσουν με το κοινό οι 11 δημιουργοί του βιβλίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.