Μια ιστορία αγάπης και εκδίκησης είναι τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Εμιλι Μπροντέ, που ανεβάζει στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ο Γιάννης Καλαβριανός, σε δική του διασκευή και σκηνοθεσία. Και είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το πέρασμα από το βιβλίο στη σκηνή.

«Είναι μια από τις ιστορίες που είχα πάντα στο μυαλό μου. Από εκείνες που σου μένουν, από παιδί»
λέει ο σκηνοθέτης. «Πέρυσι, που συζητούσαμε με τον θεατρολόγο για τα έργα, το επανέφερε. Κι αμέσως σκέφτηκα ότι θα ήταν μια εξαιρετική ιστορία. Αρχισα πολύ δειλά να το ψάχνω. Εχει μια υπόθεση που διαρκεί τριάντα χρόνια. Η μεταφορά αυτής της ιστορίας στον πεπερασμένο χώρο μιας θεατρικής σκηνής ήταν, είναι, μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι ήρωες μεγαλώνουν, γερνάνε, πεθαίνουν. Οι εξελίξεις είναι πολλές. Και οι σελίδες του βιβλίου πεντακόσιες. Τι να κρατήσεις και τι να αφήσεις; Από τη μια η παράσταση πρέπει να έχει μια σκηνική οικονομία αλλά και από την άλλη δεν πρέπει να διαταράσσεται η αρχιτεκτονική του βιβλίου. Πρέπει να υπάρχει ολόκληρο το βιβλίο».
Στην παράσταση του ΚΘΒΕ η αφηγήτρια είναι και η οικονόμος του σπιτιού και είναι εκείνη που μιλάει για τα περιστατικά των δύο οίκων. «Είναι σαν να κάθεται ένα βράδυ να πει την ιστορία δύο σπιτιών και να πρέπει να τα πει όλα, αλλά μαζεμένα», συνεχίζει ο Γιάννης Καλαβριανός, και εξηγεί: «Στη δική μας εκδοχή τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» δεν είναι μόνον ένα ρομάντζο ή ένα ελαφρύ ανάγνωσμα. Το μυθιστόρημα έχει μια κατακτημένη θέση μέσα στην παγκόσμια λογοτεχνία και εμείς ελπίζω να δείξουμε το σκληρό πρόσωπο των χαρακτήρων, του ανεκπλήρωτου έρωτα, του έρωτα που δεν κούμπωσε στην ώρα του. Για εμένα είναι μια σύγχρονη τραγωδία. Οι ήρωές της είναι σκοτεινοί, άγριοι, ελαττωματικοί, άνθρωποι αδίστακτοι, ή και λίγο ανήθικοι.
Αλλο ένα λογοτεχνικό έργο που γίνεται θεατρικό. «Πιστεύω ότι η εποχή μας βιώνει την επιστροφή στο κλασικό. Χρειάζεται κάτι γραμμένο με ωραίο λόγο, που περιέχει ποίηση, γιατί αυτό είναι που λείπει από την καθημερινότητά μας. Γιατί ίσως ο κόσμος να θέλει να ησυχάσει από το αγοραίο της εποχής» καταλήγει.

Τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» είναι το μοναδικό έργο της Εμιλι Μπροντέ. Γράφτηκε όταν εκείνη ήταν 29 ετών. Εναν χρόνο μετά, πέθανε. Ηρωες του μυθιστορήματος είναι τα μέλη δύο οικογενειών που κατοικούν στο Γιόρκσαϊρ και ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από ένα σπίτι εκεί. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1847, αρχικά με το ψευδώνυμο Ελις Μπελ. Είχε προηγηθεί η επιτυχία της αδελφής της, της Σαρλότ Μπροντέ, με την «Τζέιν Εϊρ». Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Χίθκλιφ και της Κάθριν βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας, που φέρνει στην επιφάνεια τις προκαταλήψεις και τα ήθη μιας ολόκληρης εποχής.

Που και πότε

ΚΘΒΕ – Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Παραστάσεις: Τετάρτη (18.00), Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (20.30), Κυριακή (19.00).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ