Βερολίνο, αποστολή

Ποιός ήταν τελικά ο συγγραφέας του «Κεφαλαίου» και ο συνδημιουργός του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου»; Μια ταινία δεν μπορεί βεβαίως να έχει την απάντηση σε ένα τόσο κρίσιμο ερώτημα για τον Καρλ Μαρξ (1818- 1883). Ωστόσο το γεγονός και μόνον ότι ο σήμερα ο κινηματογράφοπς ασχολείται μαζί του, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό.

Η ζωή του γεννημένου στην τριέρη της γερμανίας Καρλ Μαρξ, στα νεανικά χρόνια του τουλάχιστον, αναβιώνει στην κινηματογραφική βιογραφία «Ο νεαρός Καρλ Μαρξ» (TheyoungKarlMarx) που γύρισε ο Ραούλ Πεκ και που παρουσιάστηκε στις εικδικές προβολές του φεστιβάλ.

Με σταθμούς το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, ο Πεκ ανιχνεύει την περίοδο της τρίτης δεκαετίας της ζωής του Μαρξ, όταν ο ευφυής νέος (Ογκόστ Ντιλ) γνωρίστηκε με τον Φρίντριχ Ενγκελς (Στέφαν Κονάρσκε). Η σχέση τους είναι ο κορμός της ταινίας, από την οποία επίσης περνούν πρόσωπα όπως ο Πιέρ Γιοζέφ Προυντόν (Ολιβιέ Γκουρμέ) αλλά και ο Ρώσος αναρχικός Μικαίλ Μπακούνιν ο οποίος «είδε» στους δύο νέους τον δρόμο για το μέλλον.

«Εχω την τάση να ασχολούμαι με τα πιο δύσκολα κινηματογραφικά σχέδια που υπάρχουν» δηλώνει ο Αϊτινός σκηνοθέτης Ραούλ Πεκ του οποίου το ντοκιμαντέρ «Iamnotyournegro» είναι εφέτος υποψήφιο για το Οσκαρ.

Ο Πεκ «μεγάλωσε» με τον Μαρξ όταν σπούδαζε στο γερμανικό πανεπιστήμιο του Χούμπολντ στο Βερολίνο της δεκαετίας του 1970. «Εκείνη την εποχή δεν σε έπαιρναν καθόλου στα σοβαρά αν δεν είχες την στοιχειώδη γνώση της ανάλυσής του» είπε. Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο Πεκ μελετούσε το «Κεφάλαιο» στα Γερμανικά. Λέει ότι η πολιτική ήταν που τον οδήγησε στον κινηματογράφο, θαυμάζει την δυνατότητα να μιλήσεις ψυχαγωγικά για κάτι που θεωρείς ουσιαστικό.

Και σίγουρα θαυμάζει τον Καρλ Μαρξ. «Το όραμά του δεν ήταν να αλλάξει τον κόσμο αλλά να δώσει βήμα στους αδικημένους και στους φτωχούς» είπε ο σκηνοθέτης ο οποίος στο σενάριο δούλεψε σχεδόν αποκλειστικά με οδηγό την αλληλογραφία του Κ. Μαρξ. «Ο Μαρξ ήταν πάνω απ’ όλα ανθρωπιστής και την ίδια ώρα ποιητής, δημοσιογράφος και φιλόσοφος και αργότερα οικονομολόγος αλλά και κάποιος που οργανώθηκε στην πολιτική. Ηταν ο απόλυτος εμπνευστής της ανθρωπότητας για το καλό και για το κακό