ημεριδα


Βιβλίο και Σχολή Μωραΐτη
Το Ινστιτούτο OSD Ελλάδας – Σχολή Μωραΐτη διοργανώνει την 4η Επιστημονική Ημερίδα και την Εκθεση Γερμανικού Διδακτικού Βιβλίου «Χαράζοντας τον δρόμο για τις εξετάσεις» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, από τις 09.30 ως τις 17.30, στη Σχολή Μωραΐτη (Παπαναστασίου και Αγίου Δημητρίου, 15452, Παλαιό Ψυχικό). Πληροφορίες στο τηλ. 210 7695.091.
κινηματογράφος


Ιράν στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Από τη Δευτέρα 6 ως και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου άγνωστες εν Ελλάδι ιρανικές ταινίες θα προβληθούν στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 6/2: 18.00 Spring Wind & Πισίνα ζωγραφικής, 20.30 Ενας κύβος ζάχαρης – Τρίτη 7/2: 17.00 Spring Wind & Κουράγιο, 19.15 Τάφρος 143, 21.00 Εδώ χωρίς εμένα – Τετάρτη 8/2: 17.00 Spring Wind & Today, 19.00 Τόσο απλά, 21.00 Ειδική διαδρομή.

θέατρο


Ο «Καλιγούλας»στον Πειραιά
Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον Καλιγούλα στο ομώνυμο έργο του Αλμπέρ Καμί, σε σκηνοθεσία της Αλίκης Δανέζη Knutsen στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Η παράσταση παρακολουθεί τη δραματική πορεία του Καλιγούλα προς τον θάνατο σαν μια πράξη «αυτοθυσίας» και όχι παραφροσύνης. Μετάφραση: Φρανσουάζ Αρβανίτη. Σκηνικά: Πάρις Μέξης. Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Μουσική: Blaine Reininger. Κίνηση: Νίκος Δραγώνας. Ειδικός συνεργάτης: Μανώλης Δούνιας. Παίζουν:
Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Δημήτρης Κίτσος/Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χάρης Εμμανουήλ, Δημήτρης Λιόλιος, Γιώργος Νάκος, Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος. Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή στις 19.00,
Πέμπτη & Παρασκευή στις 20.30, Σάββατο στις 18.00 & στις 21.00.

Μπέζος και Φιλιππίδης
Το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Αμερικανικός βούβαλος» παρουσιάζεται από τον Γιάννη Μπέζο και τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος έκανε τη μετάφραση και τη διασκευή. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κιμούλη. Μαζί τους ο Ορφέας Αυγουστίδης. Το έργο του αμερικανού συγγραφέα, που κέρδισε κοινό και κριτικούς από το πρώτο του ανέβασμα στα μέσα της δεκαετίας του ’70, είναι ένα κοινωνικό σχόλιο για εκείνους που πίστεψαν αλλά δεν κυνήγησαν το όνειρό τους. Στο θέατρο Μουσούρη.
Ξανάρχονται «Ευτυχισμένες Μέρες»
Η Ολια Λαζαρίδου επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Bios με τις «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου. Γραμμένο στα 1960, το έργο είναι ουσιαστικά ο μονόλογος μιας γυναίκας, της Γουίνι, η οποία αναζητεί ελπίδα μια επιβεβαίωση. Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης. Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας – Σύλβια Λιούλιου. Σκηνικά – κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου. Ηχητική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος. Φωτισμοί: Αλέκος Γιαννάτος. Στον ρόλο του Γουίλι ο Αγγελος Σπασίκλας. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00 ως την Κυριακή των Βαΐων.

Για την Ιωάννα της Λωραίνης
Η Violet Louise παρουσιάζει στο ΒlackBox του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη την «Ιωάννα της Λωραίνης». Μαζί με τη δημιουργική της ομάδα ανοίγουν ξανά τα πρακτικά της δίκης της Ιωάννας της Λωραίνης σε μια transmedia παράσταση που δίνει μια σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας της νεαρής χωριατοπούλας που έσωσε στις αρχές του 15ου αιώνα τη Γαλλία από την αγγλική εισβολή. Σκηνοθεσία – μουσική – oπτικά – δραματουργία κειμένου: Violet Louise. Παίζουν: Violet Louise, Παναγιώτης Γαρμπής. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.00, ως τις 26 Φεβρουαρίου.

«Το στρίψιμο της βίδας»
Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος διασκεύασε και σκηνοθετεί «Το στρίψιμο της βίδας», σε μια παράσταση που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Χένρι Τζέιμς. Ο σκηνοθέτης έχει και τη μουσική επιμέλεια και τους φωτισμούς. Με τη Θάλεια Ματίκα και τον Ιάσονα Παπαματθαίου. Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00 στο θέατρο Ανεσις.


εκθέσεις


Μπότσογλου στο ΜΙΕΤ
«Απέναντι του βουνού» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Χρόνη Μπότσογλου που παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης στη Βίλα Καπαντζή, στη Θεσσαλονίκη. Τα 110 περίπου έργα (λάδια, ακουαρέλες, τέμπερες) αποτυπώνουν το τοπίο που βλέπει ο καλλιτέχνης από το παράθυρο του σπιτιού του στο Πετρί της Λέσβου. Η δουλειά ολοκληρώθηκε την τελευταία οκταετία, αν και δύο έργα της έκθεσης είναι προγενέστερα –το 1977 και το 1978. Ως τις 2 Μαρτίου.
Η Θεία Λένα στο Μπενάκη
«Αγαπημένη Θεία Λένα» είναι ο τίτλος της έκθεσης και του ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη. Στο κτίριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138), ως τις 12 Μαρτίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ