Το «Resident Evil: Το Τελευταίο Κεφάλαιο», η έκτη και μέχρι σήμερα τελευταία ταινία της άκρως επιτυχημένης μεταφοράς του διάσημου video game στη μεγάλη οθόνη, διανέμεται από 26 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood. Η είδηση βέβαια αφορά μάλλον αποκλειστικά το φανατικό κοινό που έχει δημιουργηθεί γύρω από το συγκεκριμένο franchise, το οποίο από τις αρχές του 21ου αιώνα, όταν εμφανίστηκε η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη Πολ Σ. Αντερσον (που σκηνοθέτησε και αρκετές από τις επόμενες έχοντας κάνει σε όλες την παραγωγή), περιμένει με αγωνία την κατακλείδα σε αυτή την ιστορία πολέμου μεταξύ ανθρώπων και ζόμπι.
Η ιστορία της έκτης κατά σειρά ταινίας συνεχίζεται από το σημείο που είχε τελειώσει το «Resident Evil: Η Τιμωρία» το 2012. Η ανθρωπότητα πνέει πλέον τα λοίσθια, η Aλις (Μίλα Γιόβοβιτς) έχει προδοθεί από τον Γουέσκερ (Σον Ρόμπερτς) και οι ορδές των ζόμπι έχουν αφανίσει τα πάντα στο πέρασμά τους. Η Αλις καλείται να επιστρέψει στο Ρακούν Σίτι, όπου η σατανική Umbrella Corporation, που θέλει να εξαλείψει το ανθρώπινο είδος από προσώπου γης, συγκεντρώνει τις δυνάμεις της για το τελικό χτύπημα. Μαζί με παλιούς γνώριμους η Αλις θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες συμμαχίες. Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο και την υπέρτατη περιπέτεια, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια της Umbrella Corporation.
Ο τρελός και θαυμαστός sci-fi κόσμος

«Θέλω να πιστεύω πως το κοινό αντιδρά θετικά όταν διαπιστώνει ότι κάτι δημιουργείται με πάθος» λέει η Μίλα Γιόβοβιτς για τον πιο επιτυχημένο ρόλο της κινηματογραφικής καριέρας της, εκείνον της υπερκινητικής και οργισμένης Aλις που βρίσκεται στο μέσον αυτού του δίχως τέλος πολέμου. «Ο κόσμος έχει ανάγκη για ψυχαγωγία. Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκινήσαμε δεν περίμενα να γίνει franchise. Κάθε επιμέρους ταινία έχει γίνει με πολλή αγάπη. Κάθε φορά κερδίζουμε εμπειρίες και εισερχόμαστε όλο και περισσότερο σε έναν τρελό και θαυμαστό sci-fi κόσμο. Πιστεύω πως το κοινό ανταποκρίθηκε πολύ θετικά σε όλη αυτή την ενέργεια και τον ενθουσιασμό». Ο Πολ Σ. Αντερσον ανέλαβε την πρώτη ταινία μετά από πρόταση που έκανε ο ίδιος στον παραγωγό Τζέρεμι Μπολτ, με τον οποίο συνεργάζεται εδώ και 25 χρόνια. Το 2002 ο Μπολτ βρισκόταν στην Αγγλία και έκανε «μερικά ταινιάκια» –όπως τα λέει ο ίδιος –και ο Αντερσον στο Βένις Μπιτς της Καλιφόρνια «έλιωνε στα video games». Κάποια στιγμή τον πήρε τηλέφωνο από το πουθενά και του είπε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να πάρουν τα δικαιώματα από το βίντεο γκέιμ Resident Evil και να το κάνουν ταινία. Η ιδέα στέφθηκε από τρομερή επιτυχία, η οποία όπως βλέπουμε συνεχίζεται στις μέρες μας.


Ο δρόμος της επιτυχίας

Το «Resident Evil» είναι η πιο επιτυχημένη εμπορικά μεταφορά video game στον κινηματογράφο διότι κατάφερε να δημιουργήσει ένα φανατικό Resident Evil κοινό που πάντα αδημονεί για την επόμενη ταινία. Οι ταινίες κατά σειρά είναι μέχρι σήμερα οι εξής: «Resident Evil» (2002), «Resident Evil: Αποκάλυψη» (2004), «Resident Evil: Η εξόντωση» (2007), «Resident Evil: Τρισδιάστατη απόδραση» (2010), «Resident Evil: Η τιμωρία» (2012) και «Resident Evil: Το Τελευταίο Κεφάλαιο» (2016).
Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής της ταινίας στην Ελλάδα και το στούντιο παραγωγής της, «δεδομένης της επιτυχίας των πέντε πρώτων ταινιών, σκοπός των παραγωγών στο «Resident Evil: Το Τελευταίο Κεφάλαιο» ήταν να δημιουργήσουν ένα φινάλε αντάξιο της σειράς. Γι’ αυτόν τον λόγο ανέβασαν τον πήχη ψηλά, βλέποντας όλη την ταινία κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα τόσο από άποψη αφήγησης αλλά και εξέλιξης της ιστορίας».

Συνεπώς «το κοινό μπορεί να περιμένει μια Aλις περισσότερο ευάλωτη και περισσότερο ανθρώπινη» λέει χαρακτηριστικά ο Τζέρεμι Μπολτ. «Από την άλλη υπάρχει ένας κόσμος εκεί έξω όπου το απόλυτο χάος επικρατεί. Οι χαρακτήρες βρίσκονται στο τέλος τους και φαίνεται ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει να αφανιστεί, αφού o T-Virus εξαπλώνεται με ξέφρενους ρυθμούς. Η Umbrella Corporation φαίνεται να κερδίζει». Για τον Μπολτ επιδίωξη των παραγωγών ήταν σε κάθε ταινία να υπάρχει και ένα διαφορετικό περιβάλλον. «Η αίσθηση που θέλαμε να περάσουμε ήταν ότι όταν θα έβλεπαν οι φαν το πρώτο τρέιλερ θα εισέπρατταν την αίσθηση ότι θα έβλεπαν ένα Resident Evil που δεν είχαν ξαναδεί στο παρελθόν. Πιστεύω ότι ένα franchise αποτυγχάνει όταν βγαίνει το τρέιλερ της τελευταίας ταινίας και είναι όλοι σε φάση: «αυτό θυμίζει πολύ την προηγούμενη ταινία» ή «νιώθω ότι κάπου το έχω ξαναδεί αυτό». Πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε κάθε φορά πρωτότυποι».

HeliosPlus