θεατρο



Eρχεται ο Γενικός…
«Ο Γενικός Γραμματεύς» του Ηλία Καπετανάκη θα κάνει πρεμιέρα στην Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου την Πέμπτη (26/1), στις 21.00. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Σοφίας Μαραθάκη μαζί με την ομάδα ΑΤΟΝΑλ. Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου. Μουσική – μουσική διδασκαλία: Χαράλαμπος Γωγιός. Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Κίνηση: Βρισηίς Σολωμού. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21.00.

Πρεμιέρα στο 104
Η ομάδα 4Frontal και ο Παντελής Δεντάκης συναντώνται ξανά και παρουσιάζουν στην Κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104 την παράσταση «Σοφία Λασκαρίδου, μια αγάπη μεγάλη», βασισμένη στα ημερολόγια της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου και εμπνευσμένη από τον μοιραίο έρωτά της με τον συγγραφέα Περικλή Γιαννόπουλο. Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Μουσική σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης. Επιμέλεια φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος. Παίζουν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αμαλία Νίνου, Αριστέα Σταφυλαράκη, Μαριέττα Σγουρδαίου. Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.15 και κάθε Κυριακή στις 19.00.

«Το δάνειο» μετακομίζει
Στη δεύτερη χρονιά παραστάσεών του, «Το δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράς μετακομίζει από το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και ο Παντελής Δεντάκης θα παίζεται από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και για έναν μήνα (ως 26/2) στο θέατρο Γκλόρια. Μετάφραση: Els de Paros. Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς. Σκηνικά-κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπριμπίλης. Παίζουν: Μιχάλης Οικονόμου και Γιάννης Σαρακατσάνης
οπερα


Στο Athenaeum
Aριες και ντουέτα από όπερες των Μότσαρτ, Βέρντι, Πουτσίνι, Οφενμπαχ, Μπελίνι κ.ά ερμηνεύουν οι Αγγελος Χονδρογιάννης (μπασοβαρύτονος), Μιράντα Μακρυνιώτη (σοπράνο), Μαρία Μαυρομάτη (σοπράνο) στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Αthenaeum (Αδριανού 3, Θησείο) στις 24/1, στις 20.00. Στο πιάνο ο Μιχάλης Γούτης
κλασικη μουσικη


Η ΚΟΑ στην… Πράγα!
Τα έργα του Σμέτανα «Η πατρίδα μου» και «Κύκλος έξι συμφωνικών ποιημάτων» παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής. Μουσική διεύθυνση: Charles Olivieri-Munroe. Η συναυλία εντάσσεται στον κύκλο «Οι πόλεις της μουσικής – Πράγα». Στις 27/1, στις 20.30

εκδηλωσεις


Το βιβλίο με τα δύο Βήτα
Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αθηνάς Κακούρη «Τα δύο βήτα» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (23/1) στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22), στις 19.00. Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσουν ο καθηγητής Νικόλας Καραπιδάκης και οι δημοσιογράφοι Αντώνης Παπαγιαννίδης και Γιάννης Πρετεντέρης.

Αφιέρωμα στον Μαρωνίτη
Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Μίμης Μαρωνίτης: Ανδρας πολύτροπος», αφιερωμένη στη μνήμη του διανοούμενου και δασκάλου. Την Πέμπτη (26/1) στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1), στις 18.00. Ομιλητές θα είναι οι Λ. Τσιριμώκου, Β. Κάλφας, Θ. Παπαγγελής, Λ. Πόλκας, Β. Αποστολίδου, Δ. Κυρτάτας, Α. Στυλιανού, Δ. Καψάλης, Γ. Παπαθεοδώρου.


προβολη


Για γονείς και παιδιά
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 10 χρόνων λειτουργίας του συλλόγου ΓΟΝ.ΙΣ., που προωθεί και στηρίζει την κοινή επιμέλεια των παιδιών από τους χωρισμένους γονείς, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Parenthood» του Αλέξη Πόνσε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 18.00, στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Το ντοκιμαντέρ αυτό, το πρώτο του είδους στην Ελλάδα, εξηγεί σε τι ακριβώς συνίσταται η κοινή επιμέλεια και γιατί είναι αναγκαία η θεσμοθέτησή της. Μετά την προβολή του «Parenthood» –που θα συμμετάσχει τον Μάρτιο στο διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –θα ακολουθήσει συζήτηση με ειδικούς που θα διαφωτίσουν τις πτυχές του θέματος της κοινής επιμέλειας.


εκθεση


Για τη Θεία Λένα
«Αγαπημένη Θεία Λένα» είναι ο τίτλος της έκθεσης και του ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη. Στο Κτίριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138), ως τις 12 Μαρτίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ