θεατρο

«Τρισευτυχισμένοι» στο Πορεία
Την κωμωδία του Ευγένιου Λαμπίς «Τρισευτυχισμένοι» σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του θεάτρου Πορεία, σε μετάφραση του Στρατή Πασχάλη. Με τους Χρήστο Λούλη, Δημήτρη Τάρλοου, Λένα Παπαληγούρα, Λαέρτη Μαλκότση, Αγγελο Παπαδημητρίου, Αλκηστη Πουλοπούλου, Ιωάννα Κολλιοπούλου. Πρεμιέρα το Σάββατο (21 Ιανουαρίου) στις 21.00.
«Πέτρες…» στο Νέου Κόσμου
Ο Γιώργος Χρυσοστόμου και ο Μάκης Παπαδημητρίου, συν-σκηνοθετούν και μοιράζονται τους ρόλους στο έργο της Μαρί Τζόουνς «Πέτρες στις τσέπες του» που ξεκινά παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου του Νέου Κόσμου, την Πέμπτη στις 21.00. Βοηθός σκηνοθέτη Σύρμω Κεκέ, επιμέλεια κίνησης Σεσίλ Μιρκούτσικου.
Ερχονται οι «Πόθοι»
Το έργο του Ευγένιου Ο’ Νιλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» σκηνοθετεί ο Αντώνης Αντύπας στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα με τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Γιώργος Κέντρος κ.ά. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Πέμπτη στις 21.00.
Πρεμιέρα στο Υπόγειο
Το Θέατρο Τέχνης συμπράττει με το Θέατρο του Νέου Κόσμου και παρουσιάζει τη θεατρική μεταφορά του έργου του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, με την Τάνια Τσανακλίδου στον ρόλο της Εμι. Σκηνικό: Αντώνης Δαγκλίδης, κοστούμια: Κλερ Μπρέισγουελ, φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης. Παίζουν επίσης: Κωστής Καλλιβρετάκης, Δήμητρα Κούζα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Ειρήνη Κότσιφα. Από 21 Ιανουαρίου. Παραστάσεις: Τετάρτη 20.00, Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο 21.15 και Κυριακή 19.00.
«Αντριάνα» στη Στοά
Τον μονόλογο που έγραψε και σκηνοθεί ο Θανάσης Παπαγεωργίου με τον τίτλο «Αντριάνα» ερμηνεύει στο θέατρο Στοά η Εύα Καμινάρη. Αποτελείται από 15 τηλεφωνήματα που κάνει μια γυναίκα σε διάφορα πρόσωπα με αφορμή μια ερωτική απιστία της αδελφής της. Μέσα από αυτά αποδεικνύεται ότι η ίδια έχει προδοθεί από την αδελφή της. Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο (21.15) και Κυριακή (19.00).
«Φοβάσαι;» ως τις 20…
Το έργο του Ανταμ Σάιντλ «Φοβάσαι;» ολοκληρώνει τον κύκλο του στη σκηνή του Ιλίσια-Βολανάκη την Παρασκευή στις 22.30. Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος, σκηνοθεσία: Ελενα Καρακούλη, σκηνικά – κοστούμια: Εύα Γουλάκου, μουσική: Κώστας Ξενόπουλος. Παίζουν: Νίκος Ψαρράς, Αλεξία Καλτσίκη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Παραστάσεις: Κυριακή (18.00) και Τετάρτη (21.00).
«Mαθήματα» στην Πειραματική
Τελευταία παράσταση με τα «Lessons of Leaking» της γερμανικής ομάδας machina eX στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με τη συμμετοχή του κοινού. Σε συνεργασία με τον συγγραφέα Dmitrij Gawrisch, η θεατρική ομάδα αναπτύσσει ένα παιχνίδι, όπου οι πολιτικές ιδέες και τα προσωπικά ενδιαφέροντα του ατόμου αλληλοσυγκρούονται. Στο -1 του Rex, στις 21.00.



Στο Faust την Τετάρτη
Το «Κατοχικό Γιασεμί» της Μαρίας Γεωργαντά παρουσιάζεται στη σκηνή του Faust, την Τετάρτη στις 21.30. Πρόκειται για τον μονόλογο ενός λογιστή στην Κατοχή. Με τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο για τον Ανθρωπο σε όλες τις εποχές (προς τιμήν του μνημείου της Εθνικής Ασφαλιστικής «Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944»). Τιμητική συμμετοχή: Γιώργος Κιμούλης.
οπερα



«Φροσύνη» στο Μέγαρο
Το ρομαντικό μελόδραμα του Παύλου Καρρέρ «Φροσύνη ή Η εκδίκηση του Αλή Πασά» παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την ομάδα Μουσικού Θεάτρου «Ραφή», σε σκηνοθεσία Ζωής Χατζηαντωνίου. Με τους Λητώ Μεσσήνη, Σωτήρη Τριάντη, Αναστασία Κότσαλη κ.ά. Στις 15 και 16/1, στις 20.00
μουσικη



Συναυλία της ΚΟΑ
Εργα Μπραμς και Ελγκαρ παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Μουσική διεύθυνση: Γιόαβ Τάλμι. Σολίστ ο Δημήτρης Τουφεξής (πιάνο). Στις 20/1, στις 20.30 (δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων).
βιβλιο



Ο Τρικούπης στο Μέγαρο
Το βιβλίο της Λύντιας Τρίζα «Χαρίλαος Τρικούπης. Ο Πολιτικός τού «Τις πταίει;» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»» (εκδ. Πόλις) παρουσιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μιλούν: Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Γαρδίκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Μπακουνάκης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, δημοσιογράφος, και Δημήτρης Πόρτολος, ιστορικός, μέλος επιτροπής ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ.
Ο Ζιλμπέρ Σινουέ στο PUBLIC
Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στις 21.00, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, το βιβλιοπωλείο PUBLIC και οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ διοργανώνουν συνάντηση με τον γάλλο συγγραφέα Ζιλμπέρ Σινουέ. Στο PUBLIC cafe της πλατείας Συντάγματος. Συντονισμός: Μάκης Προβατάς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ