Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2016 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου στην καθιερωμένη λαμπρή ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας. Απονεμήθηκαν συνολικά 42 βραβεία στις τρεις τάξεις των Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Θανάση Βαλτινού με θέμα «Αύγουστος ’48». Ακολούθως ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Πετράκος παρουσίασε την Έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2016. Η τελετή συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων και επαίνων από τον πρόεδρο της Ακαδημίας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, Αργυρό Μετάλλιο δόθηκε στον ομότιμο καθηγητή Σπύρο Ν. Τρωιάνο για τη συνολική προσφορά του στην έρευνα και την προαγωγή του βυζαντινού δικαίου και στην Ένωση μη κερδοσκοπικών Σωματείων Μαζί για το Παιδί για τις υπηρεσίες τους προς τα άρρωστα και άπορα παιδιά. Βραβεύθηκαν επίσης το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου «Σπίτι του Ηθοποιού» για την κοινωφελή και αξιέπαινη δράση του σχετικά με τη στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και κοινωνική στήριξη απόρων ηθοποιών, το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση «ΕΣΤΙΑ» για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε 100 άτομα με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση από όλη την περιφέρεια της Αττικής και το Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες για τη διάσωση και ανάδειξη του αρχοντικού της Μπουμπουλίνας σε Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο.

Στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, βραβείο δόθηκε, μεταξύ άλλων, στον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Φιλόλογος» (1962) για την αξιολογότατη επιστημονική και πολιτιστική δράση που αναπτύσσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς και στην «Παιδική – Νεανική Χορωδία ROSARTE» για την 15χρονη εξέχουσα καλλιτεχνική της πορεία, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κυρίας Ρόζης Μαστροσάββα.

Το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη απένειμε: Βραβείο Ποιήσεως στον Γιώργο Γώτη για το σύνολο του έργου του. Βραβείο Μυθιστορήματος στον Ηλία Μαγκλίνη για το βιβλίο του «Πρωινή Γαλήνη» (Μεταίχμιο, 2015). Βραβείο Δοκιμίου στον Νίκο Μπακουνάκη για το βιβλίο του «Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος – 20ός αιώνας» (Πόλις, 2014).

Από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη απονεμήθηκαν: Βραβείο Ποιήσεως στον Τάκη Καρβέλη για το σύνολο του έργου του. Βραβείο Μυθιστορήματος στον Κώστα Βρεττάκο για το βιβλίο του «Ασκήσεις περιέργειας» (Ποταμός, 2016). Βραβείο Διηγήματος στον Κώστα Κατσουλάρη για τη συλλογή του «Νυχτερινό ρεύμα» (Πόλις, 2015). Βραβείο Δοκιμίου στην Χριστίνα Ντουνιά για το δίτομο έργο της «Μαρία Πολυδούρη, Τα ποιήματα (Τα ρόδα του αίματος) και Ρομάντσο και άλλα πεζά» (Εστία, 2014).

Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία της Ακαδημίας

Τι δήλωσαν στο «Βήμα» βραβευθέντες της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών

Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν ο αρχισυντάκτης των ενθέτων του Πολιτισμού και των Βιβλίων του «Βήματος», καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκος Μπακουνάκης, ο οποίος δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος για την εκπληκτική σύμπτωση της διάκρισης του βιβλίου μου με το Κρατικό Βραβείο αλλά και με το Βραβείο δοκιμίου του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Ιδιαίτερα για το βραβείο της Ακαδημίας δεν είμαι απλώς χαρούμενος, είμαι και περήφανος γιατί πιστεύω ότι είναι το πιο έγκυρο βραβείο για τη λογοτεχνία και τα βιβλία που δίνεται σήμερα στη χώρα μας καθώς συνοδεύεται και από ένα καταπληκτικό τελετουργικό που γίνεται στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών. Το βιβλίο μου σε μια εποχή κρίσης του Τύπου έρχεται να δείξει ότι ο Τύπος δεν είναι αυτό που η κοινή γνώμη πιστεύει, δηλαδή ένας διαπλεκόμενος χώρος με την πολιτική και τις επιχειρήσεις –είμαι κατά αυτής της καραμέλας της διαπλοκής– αλλά είναι ένας χώρος όπου έχει αναπτυχθεί η παράδοση της αφήγησης και επίσης ένας χώρος όπου η τεχνολογία έχει εμφανιστεί πρώτη στην Ελλάδα».

«Το γνωστό κλισέ ότι ένα βραβείο σε βοηθάει να συνεχίσεις ισχύει. Ειδικά ένα τέτοιο βραβείο από έναν τέτοιον θεσμό. Κριτικοί και θεσμοί αλλά και αναγνώστες στάθηκαν γενναιόδωροι με την “Πρωινή γαλήνη” και τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς», ήταν η δήλωση του Ηλία Μαγκλίνη, ο οποίος πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε τα βραβεία και όποιος λέει πως δεν χαίρεται λέει ψέματα. Τα χρειαζόμαστε τα βραβεία ειδικά σε τέτοιους καιρούς για τη χώρα και τον χώρο. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να εκφράσω τη χαρά μου, αλλά είναι μια ευτυχισμένη μέρα αυτή σήμερα. Μέσα σε μια γενική αγωνία και κατήφεια».

«Η Ακαδημία είναι ύψιστος θεσμός, μια λέσχη των αρίστων από τους χώρους των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών. Ως εκ τούτου, όταν σε τιμά ένας τέτοιος θεσμός, πέρα από τη χαρά και την ικανοποίηση που σου προσφέρει η αναγνώριση των προσπαθειών σου από σημαντικούς ανθρώπους, νιώθεις παράξενα, ακόμη κι ένα αίσθημα ευθύνης, θα έλεγα· να τους δικαιώσεις, ίσως, γι’ αυτή τους την επιλογή, με έργο αλλά και με ήθος. Όσο για το βιβλίο μου, τι να πω; Χαίρομαι διπλά που το έχω αφιερώσει στη μνήμη του πατέρα μου, σκέφτομαι πώς θα καμάρωνε αν ζούσε, κι αυτή η σκέψη με κάνει να μην ξεχνάω πως οφείλουμε τα πάντα στους προπάτορές μας, βιολογικούς και πνευματικούς, κι ότι αποτελούμε ο καθένας μας, με τις όποιες ασυνέχειες, έναν κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα ανθρώπων και δημιουργών που μιλούν και γράφουν την ελληνική γλώσσα», δήλωσε ο Κώστας Κατσουλάρης.

«Το γεγονός ότι βραβεύεται αυτό το βιβλίο μου μου προκαλεί και μια αμηχανία και μια περιέργεια γιατί δεν ήταν μέσα στις δικές μου φιλοδοξίες. Το βιβλίο ήταν μια προσπάθεια προσέγγισης της μνήμης με ιδιαίτερο τρόπο και μαζί προσέγγισης μιας εποχής. Δεν είμαι νέος για να είμαι φιλόδοξος αλλά ευχαριστώ τους ανθρώπους που επέλεξαν το βιβλίο μου», μας είπε ο Κώστας Βρεττάκος, γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου και της Καλλιόπης Αποστολίδου, ο οποίος φαίνεται ότι ετοιμάζει και άλλες εκπλήξεις «καθυστερημένες», όπως σχολίασε.

«Πέρα από χαρά και τιμή, πράγμα που είναι αυτονόητο, το βραβείο είναι και μια δικαίωση. Έχω την αίσθηση ότι αποτελεί τη συνέχεια μιας δουλειάς που έχει προϋπάρξει με τα προηγούμενα βιβλία μου και αποτελεί φυσική της εξέλιξη. Αναφέρομαι στην ενασχόληση με μια συγκεκριμένη περίοδο, την περίοδο της δεκαετίας του 1940, και με τους παραγνωρισμένους λογοτέχνες αυτής της εποχής, οι οποίοι είναι αξιόλογοι στο έργο αλλά δεν είχαν την απήχηση που θα έπρεπε», δήλωσε στο «Βήμα» ο Χρήστος Δανιήλ που τιμήθηκε με το Βραβείο Εμμανουήλ Ροΐδου για το βιβλίο του «Ο μαθητευόμενος εφοπλιστής και παλαίμαχος intellectuel και πολλά υποσχόμενος ποιητής, ανθυπολοχαγός εν εφεδρεία, πολεμιστής Κρήτης και πάντα δικός σου φίλος, Ανδρέας Καμπάς (1919 -1965)» (Άγρα, 2016).