Ενα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ταινίας «Το πάθος της Ιωάννας της Λωραίννης», κλασικής ταινίας του Καρλ Ντράγερ, παραγωγής 1928, είναι ότι ο κορυφαίος δανός κινηματογραφιστής χρησιμοποίησε ριζοσπαστικά για την εποχή του τα κοντινά πλάνα, αναδεικνύοντας έτσι τα πάθη και τις δοκιμασίες της ηρωίδας του που υποδύεται μαγικά η Μαρία Φαλκονέτι.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που αυτή ακριβώς η ταινία ήταν που ενέπνευσε τον εικαστικό Σάββα Γεωργιάδη για τη δημιουργία των έργων που απαρτίζουν την έκθεση «Women/Γυναίκες»: τα πρόσωπα των έργων αποτελούν «ψυχογραφήματα», με τη μορφή να λειτουργεί ως καθρέφτης για την ίδια την ψυχή.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου στην Γκαλερί Ευριπίδης του Κολωνακίου, η οποία ξεχωρίζει με τις πρωτότυπες, ασυνήθιστες προτάσεις της (θα διαρκέσει ως τις 7 Ιανουαρίου 2017).
Για τον ζωγράφο το πρόσωπο είναι ένα εσωτερικό τοπίο, ένα σημείο αναφοράς για την ανάδειξη όσων αντιλαμβάνεται και κυρίως εκείνων που διαισθάνεται κάθε φορά, με μια έντονα αφηγηματική διάθεση.
Αξίζει εξάλλου να σταθούμε λίγο στη σημείωση για την έκθεση της ομότιμης καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα: «Είναι φανερό ότι ο Σάββας δεν επιλέγει τυχαία τα μοντέλα του» γράφει η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα. «Τα έργα του εκφράζουν σεβασμό, αγάπη και θαυμασμό προς το γυναικείο φύλο και μια προσήλωση στην ομορφιά ασυνήθιστη στην τέχνη του καιρού μας. Τα γυναικεία πρόσωπα του Γεωργιάδη κατακλύζουν τον καμβά απειλώντας να διαρρήξουν τα όριά του, σαν να αγωνίζονται απεγνωσμένα να αποδράσουν από τη ζωγραφική επιφάνεια ακυρώνοντας έτσι τη μοναξιά τους. Τόσο ο ζωγράφος όσο και τα μοντέλα του υποδηλώνουν μια σφοδρή ανάγκη επικοινωνίας με τον θεατή.
Και πράγματι, οι ηρωίδες της καθημερινότητας που πρωταγωνιστούν στους πίνακες του Σάββα Γεωργιάδη εντυπώνονται με τόση δύναμη στη μνήμη του θεατή που γίνονται οικείοι και παντοτινοί ένοικοι του φανταστικού του μουσείου, εκπληρώνοντας έτσι όχι μόνο την επιθυμία του ζωγράφου αλλά και έναν από τους πανάρχαιους σκοπούς της τέχνης».
Ο Σ. Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1975 στη Λεμεσό και με καθηγητή τον Δ. Μυταρά αποφοίτησε με άριστα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του (1995-2000) υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ενώ μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει εννέα ατομικές εκθέσεις έχοντας λάβει μέρος σε αρκετές σημαντικές ομαδικές. Εργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Βορρέ και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Κατά την περίοδο 2006-2007 ο Γεωργιάδης πραγματοποίησε αντίγραφα, για τις ανάγκες των γυρισμάτων της μεγάλου μήκους κινηματογραφικής ταινίας «El Greco» του Γ. Σμαραγδή.
Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον ίδιο τον καλλιτέχνη στον χώρο της έκθεσης.
Για το έργο του Σάββα Γεωργιάδη και την τελευταία του δουλειά θα μιλήσει η ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός κυρία Ιρις Κρητικού.
Γκαλερί Ευριπίδης: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά, Κολωνάκι, 106 73

HeliosPlus