H διεθνής αναγνώριση ήρθε στον Πίτερ Βον καθυστερημένα, γιατί ο Βρετανός ηθοποιός που πέθανε την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 93 ετών, τα τελευταία χρόνια είχε γίνει γνωστός σε όλες τις γενιές που παρακολουθούν τη δημοφιλέστατη τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones». Ο ρόλος του Μάστερ Αεμον, του τυφλού ηγέτη του Night Watch, είναι ίσως ο πιο διάσημος της καριέρας του Βον_ σε παγκόσμιο τουλάχιστον επίπεδο.
Και όμως, πρόκειται για έναν ηθοποιό με μεγάλη Ιστορία ο οποίος μετρούσε παραπάνω από 220 ρόλους σε κινηματογράφο και τηλεόραση (για να μην μιλήσει κανείς για το θέατρο από το οποίο ο Βον ξεκίνησε). Μάλιστα, τρεις τουλάχιστον ταινίες του θεωρούνται σήμερα κλασικές: το 1971 ο Βον υποδύθηκε τον σκληρό αγρότη που πολιορκεί το σπίτι ενός Αμερικανού (Ντάστιν Χόφμαν) στην Σκοτία διεκδικώντας τον δολοφόνο που ο δεύτερος κρύβει στο σπίτι. Η ταινία λέγεται «Αδέσποτα σκυλιά» και είναι μια από τις πιο βίαιες και πολυσυζητημένες του δημιουργού της Σαμ Πέκινπα.
Μια δεκαετία αργότερα, ο Πίτερ Βον βρέθηκε στο σουρεαλιστικό σύμπαν του «Μπραζίλ» (1983), της ταινίας μέσω της οποίας ο σκηνοθέτης Τέρι Γκίλιαμ, έδωσε μια δική του εκδοχή πάνω στο «1984» του Τζορτζ Οργουελ (ο Βον είχε συνεργαστεί με τον Γκίλιαμ και τους «Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης). Και το 1993, στα «Απομεινάρια μιας μέρας» του Τζέιμς Αϊβορι ο Βον υποδύεται τον γηραιό πατέρα ενός αυστηρού μπάτλερ (Αντονι Χόπκινς) χαρίζοντάς μας μερικές από τις πιο τρυφερές σκηνές αυτής της έξοχης ταινίας.
Γεννημένος το 1923 στο Στρόφσαϊρ της Αγγλίας ο Πίτερ Βον ξεκίνησε την καριέρα του από το θέατρο. Η πορεία του ωστόσο διακόπηκε όταν ξέσπασε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος στον οποίο ο Βον έλαβε μέρος υπηρετώντας στη Νορμανδία και το Βέλγιο. Μετά το τέλος του πολέμου ο Βον επανήλθε στο θέατρο και μετά από πάρα πολλές τηλεοπτικές σειρές τελικά έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σε ηλικία 36 ετών παίζοντας στην «Πόλη των καταραμένων» του Βολφ Ρίλα, επίσης μια κλασική στο είδος της (φαντασίας και τρόμου) ταινία.