Ένα ζευγάρι μουμιοποιημένων γονάτων που βρέθηκε σε τάφο στην Κοιλάδα των Βασιλισσών ανήκουν πιθανότατα στην βασίλισσα Νεφερτάρι, την σύζυγο του Φαραώ Ραμσή ΙΙ, αναφέρουν αρχαιολόγοι.

Η Νεφερτάρι εκτιμάται ότι πέθανε γύρω στο 1250 π.Χ. και υπήρξε διάσημη για την ομορφιά της.

«Ο βασικός της ρόλος ήταν να στέκεται διακοσμητικά δίπλα στον Ραμσή, ο οποίος τέντωνε τους φαραωνικούς «μυώνες» του σε δημόσιες εκδηλώσεις. Εκείνη βρισκόταν εκεί για να την κοιτούν» αναφέρει η Τζόαν Φλέτσερ του Πανεπιστημίου του Γιορκ, μία εκ των συγγραφέων της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PlosOne. «Στην πραγματικότητα, ήταν μια εντυπωσιακή γυναίκα που πιστεύω ότι εξασκούσε μια ήσυχη εξουσία πίσω από τον θρόνο» τονίζει η ίδια.

Ο πλούσιος τάφος της Νεφερτάρι ανακαλύφθηκε το 1904. Οι τοίχοι του ήταν καλυμμένοι με όμορφους πίνακες, αν και ο ίδιος ο τάφος είχε λεηλατηθεί καιρό πριν.

Δεν ήταν, όμως, γνωστό εάν τα μουμιοποιημένα πόδια που βρέθηκαν ανήκαν πραγματικά στην βασίλισσα.

Τα γόνατα εκτίθενται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνου και η επιστημονική ομάδα αποφάσισε να κάνει μια σειρά μελετών, προκειμένου να διαπιστώσει εάν όντως ανήκουν στην Νεφερτάρι, καθώς οι τάφοι στην κοιλάδα των Βασιλισσών χρησιμοποιούνταν εκ νέου μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες έκαναν ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα, ακτίνες Χ και σύγκριση των γονάτων με αρχαία και σύγχρονα δείγματα, καθώς και έρευνα για τα υλικά που χρησιμοποιούνταν στην ταρίχευση.

«Είναι ειρωνικό ότι από αυτή την όμορφη γυναίκα, το μόνο που έχει απομείνει είναι τα γόνατα» λέει η Φλέτσερ.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι τα γόνατα ανήκουν σε μία γυναίκα 40 έως 50 ετών, ανώτερης κοινωνικής τάξης. Αυτό το γεγονός με άλλα στοιχεία, οδηγεί τους ερευνητές να εκτιμήσουν ότι τα γόνατα ανήκουν πραγματικά στην Νεφερτάρι.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα The Guardian, δεν εντυπωσιάζονται όλοι από τα ευρήματα. Ο Κρίστοφερ Άιρ, καθηγητής Αιγυπτολογίας στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ σημειώνει ότι η σύγκριση με άλλους τύπους γονάτων μπορεί να είναι προβληματική και τονίζει ότι η έρευνα δεν αποκαλύπτει κάτι καινούριο: λίγο – πολύ όλοι θεωρούσαν ότι τα γόνατα ανήκαν πραγματικά στην Νεφερτάρι.