Δεν είναι η πρώτη φορά που το γράφω και εύχομαι να μην είναι η τελευταία. Παρ’ όλη την οικονομική κρίση, η ζωντανή μουσική πάει πολύ καλά. Δεκάδες συναυλίες, μεγάλων και μικρών ονομάτων, παλιές αλλά και πρωτότυπες ιδέες, παρουσιάζουν κάθε βράδυ οι έλληνες δημιουργοί, θέλοντας να δώσουν το «παρών». Ακολουθούν κάποιες επιλογές του Δεκεμβρίου –χωρίς σειρά αξιολόγησης –που τουλάχιστον εκ των προτέρων παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Φαντάζομαι να παρουσιάζουν και εκ των υστέρων.
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και το συγκρότημα Bogaz Musique περιμένουν τους φίλους τους στη Σφίγγα κάθε Παρασκευή και Σάββατο, σε μια μουσική γιορτή με τραγούδια από την παράδοση, το ρεμπέτικο, το λαϊκό, κομμάτια σημαντικών δημιουργών αλλά και νέα από το καινούργιο άλμπουμ της. Η ερμηνεύτρια και το εξαμελές συγκρότημα που τη συνοδεύει έχουν «πειράξει» τα κομμάτια, τους έχουν δώσει μια ανανεωμένη ματιά που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη (ενδεχομένως ούτε και η τελευταία) φορά που η Ελένη Τσαλιγοπούλου πειραματίζεται.
Ο Γιάννης Πάριος και η Ελένη Βιτάλη συναντώνται για πρώτη φορά επί σκηνής. Κάθε Σάββατο βράδυ και Κυριακή απόγευμα ανεβαίνουν στη σκηνή της Ιεράς Οδού για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις επιτυχίες τους, κομμάτια των Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μίκη Θεοδωράκη, ενώ δεν θα λείψουν νησιώτικα και δημοτικά.
Η Μαρίζα Ρίζου με την μπάντα της συνεχίζει τις εμφανίσεις ως τις 10 Δεκεμβρίου, στη σκηνή του Passport Κεραμεικός – Upstairs, όπου με αφετηρία τη Μεσόγειο παρουσιάζει τη «Μεγάλη Γιορτή». Τίτλος παράστασης και νέου άλμπουμ. Εξωστρεφής αλλά και παράλληλα εσωστρεφής, η Μαρίζα Ρίζου έχει κατορθώσει οι συναυλίες της να έχουν πάθος το οποίο μεταφέρεται με ευκολία και στο κοινό. Μία ημέρα νωρίτερα στο κελάρι του Athenaeum εμφανίζεται η Κορίνα Λεγάκη. Με τον Παρασκευά Καρασούλο μοιράζεται τη σκηνή σε μια βραδιά με τραγούδια σε «λόγια» του στιχουργού, του προσωπικού της ρεπερτορίου, αλλά και κομμάτια που έχουν καθορίσει το τοπίο του ελληνικού τραγουδιού τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Τίτλος: «… Από τη Δύση ως την Απω Ανατολή». Τόπος: τζαζ κλαμπ Half Note, εκεί όπου στις 7 και 8 Δεκεμβρίου η Ανδριάνα Μπάμπαλη και μια εξ ολοκλήρου γυναικεία μπάντα διασκευάζουν με τον ήχο των εγχόρδων και του φλάουτου κομμάτια από την προσωπική δισκογραφία της Ανδριάνας, αλλά και τραγούδια από όλον τον κόσμο. Από το «Μοίρα μου έγινες», το «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου», το «Δες καθαρά» έως το «Ξανά» και τη διασκευή της επιτυχίας της Indila, «Dernière Danse».
Η Ρένα Μόρφη, τραγουδίστρια των Imam Baildi, μας παρουσιάζει τη φανταχτερή περσόνα Σούλη Ανατολή ζωντανά στο ΤΙΚΙ BAR, τις Τετάρτες 7 και 14 Δεκεμβρίου, για να μας ταξιδέψει μπρος και πίσω στον χρόνο και τον Ατλαντικό. Εκτός από τις επιτυχίες του Φοίβου Δεληβοριά και του Δημήτρη Μπαλογιάννη, που υπογράφουν τον νέο της δίσκο, το πρόγραμμά της περιλαμβάνει και διασκευές των δεκαετιών ’60s και ’70s.
Οι ενδιαφέρουσες βραδιές καλό είναι να επαναλαμβάνονται. Φαίνεται ότι αυτό το ξέρουν καλά η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής, οι οποίοι στις 5, 9, 12, 16 και 19 Δεκεμβρίου εμφανίζονται στο Gazarte, στο reunion των κοινών εμφανίσεων που πραγματοποίησαν το 2009 – 2010. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ρεσιτάλ πιάνου – φωνής όπου τα παλιά εμπλέκονται με τα καινούργια. Στον ίδιο χώρο και στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η Ελλη Πασπαλά μάς περιμένουν τις Κυριακές 11, 18 και 25 Δεκεμβρίου. Τραγούδια και μελωδίες σε ένα ταξίδι όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση.
Στις 16, 23 και 30 Δεκεμβρίου πραγματοποιούνται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο οι τρεις εμφανίσεις δύο μουσικών που στα χρόνια της παρουσίας τους έχουν και φανατικούς φίλους και φανατικούς πολέμιους. Ο λόγος για τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον B.D. Foxmoor (Active Member). Από διαφορετικούς (τουλάχιστον φαινομενικά) κόσμους, έρχονται να ενωθούν και να παρουσιάσουν κάτι που τουλάχιστον μοιάζει ενδιαφέρον. ‘Η, για να είμαι πιο ακριβής, ιντριγκάρει.
Από τις 16 Δεκεμβρίου και για 9 παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου παρουσιάζει τη Βαβέλ 2 στο Estate (16, 17, 23, 24, 30/12 – 6, 7, 13, 14/1). Με τους Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμο Ευαγγελάτο και με ανανεωμένο ύφος και ήχο, συνδέει όλους τους σταθμούς της τριάδας του ελληνικού τραγουδιού, ενώ δεν λείπουν και οι αγαπημένες στιγμές του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.
Κάθε Σάββατο ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τους Ευγενείς Αλήτες παρουσιάζει στο club του Σταυρού του Νότου την παράσταση «Restart». Ο ίδιος εξηγεί τα πώς και τα γιατί της παράστασης: «Εντελώς αυθόρμητα, σε μια πρόβα μού προέκυψε η ιδέα να ονομάσω το εφετινό πρόγραμμα Restart. Εχω κάνει αρκετές επανεκκινήσεις στο παρελθόν. Ομως, αυτόν τον παράξενο χειμώνα που μπαίνει, αισθάνθηκα την ανάγκη να αλλάξω όχι μόνο σελίδα αλλά και βιβλίο. Με νέα τραγούδια, νέους συνεργάτες, νέο ήχο. Η δίψα, παραδόξως, αντί να σβήνει, μεγαλώνει. Ισως φταίει που όλοι ψάχνουμε να βρούμε ένα αντίδοτο μέσα στο δηλητηριώδες περιβάλλον που ζούμε τα τελευταία χρόνια. «Θα περάσει κι αυτό», «Αν μια φορά ρωτούσες» και τώρα το «Εισιτήριο» είναι τα τρία τραγούδια που ήδη κυκλοφόρησαν από το νέο μου άλμπουμ το οποίο θα έλθει μέσα στους πρώτους μήνες του ’17. Οι «Ευγενείς αλήτες» είναι η νέα μου μπάντα. Ολοι οι μουσικοί είμαστε κατά βάθος περιπλανώμενοι, αλήτες. Στον δρόμο κάποιοι σκληραίνουν από τις κακουχίες και γίνονται κυνικοί. Κάποιοι άλλοι, όμως, παραμένουν πεισματικά ευαίσθητοι και ονειροπόλοι σαν παιδιά. Αυτούς ψάχνω πάντα, αυτοί θέλω να είναι οι συνοδοιπόροι μου».

Μισός αιώνας με «Φορτηγό»
Μισός αιώνας συμπληρώνεται εφέτος από την πρώτη κυκλοφορία του ιστορικού πια βινυλίου «Φορτηγό» και ο Διονύσης Σαββόπουλος αυτόν τον Δεκέμβρη κάνει έναν σταθμό στο κέντρο της Αθήνας, στην αίθουσα του αρχαιότερου φιλολογικού συλλόγου της πόλης, του Παρνασσού.
Στις 9 και 10 Δεκεμβρίου θα ακούσουμε τα τραγούδια και τις ιστορίες του «Φορτηγού», θα δούμε πώς ο γνωστός πια Σαββόπουλος του 2016 συναντά τον άγνωστο και νεαρό Σαββόπουλο του 1966 και πώς ερμηνεύει τώρα, ύστερα από 50 χρόνια, τα τραγούδια εκείνου, του πρώτου του δίσκου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα 12 τραγούδια του «Φορτηγού» θα ακουστούν κι άλλα, όπως η «Θανάσιμη μοναξιά του Α.Α.» ή η «Αμνηστία ’64», που μπορεί να κόπηκαν από τη λογοκρισία το ’64-’65, γράφτηκαν όμως τότε και επομένως ανήκουν στην ίδια συλλογή τραγουδιών.
Μαζί του οι Κατερίνα Πολέμη, Θέμος Σκανδάμης, Εύη Μάζη, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Δημήτρης Λάππας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ