Ενας ψαράς, ο Αρης, που γράφει ποιήματα στα κρυφά.
Ενας μονόφθαλμος γάτος που τον λένε Γκαμπίτο.
Ενα καναρίνι με το όνομα Καρλίτο.
Η Πολιτεία του Βυθού.
Ενας πόλεμος για τις γλώσσες που χάνονται.
Και ανάμεσά τους, ένα κορίτσι, η Ρόζα, έτοιμη να δώσει τη δική της μάχη για τη σωτηρία των παραμυθιών.

Το εξώφυλλο του παιδικού μυθιστορήματος «Παπούτσια με φτερά»

Ολα τα παραπάνω είναι συστατικά του τελευταίου παιδικού μυθιστορήματος «Παπούτσια με φτερά» που υπογράφει η έμπειρη στο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας Μαρία Παπαγιάννη. Ή, όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλό του (όπου ξεχωρίζει ο μονόφθαλμος γάτος –σχεδιασμός εξωφύλλου Φωτεινή Τίκκου), «ένα βιβλίο για την ποίηση, για τα μικρά θαύματα και τους μεγάλους αγώνες, για το κυνήγι της χώρας της Ουτοπίας, ένα βιβλίο δηλαδή για κανονικούς ανθρώπους που επιμένουν να ονειρεύονται».

Στη Ρόζα αρέσει να ονειρεύεται. Εφόσον ποτέ δεν είχε σκεφτεί ότι και οι γλώσσες πεθαίνουν και μαζί τους πεθαίνουν τα παραμύθια, τα τραγούδια και τα όνειρα. Στη Μαρία Παπαγιάννη επίσης αρέσει να ονειρεύεται. Ανέκαθεν. Οταν σπούδαζε Ελληνική Φιλολογία, ονειρευόταν να γίνει δημοσιογράφος. Και έγινε. Εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση. Μετά ονειρεύτηκε να μπει στον χώρο της μουσικής. Δούλεψε ως υπεύθυνη Τύπου της Ορχήστρας των Χρωμάτων.
Και κάποια στιγμή η Παπαγιάννη ονειρεύτηκε να «παίξει» κάπως διαφορετικά με τις λέξεις. Μεταφράζοντας παιδική λογοτεχνία (αμέτρητοι οι τίτλοι βιβλίων στα οποία έχει δουλέψει για τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, που είναι και οι εκδόσεις των βιβλίων της), μπήκε η ίδια στον χώρο της δημιουργίας εντρυφώντας στην παιδική λογοτεχνία, όπου μέχρι σήμερα τα έχει πάει θαυμάσια.
Το εξώφυλλο του παραμυθιού «Είχε απ’ όλα και είχε πολλά» το οποίο η Παπαγιάννη συνυπογράφει με την Εφη Λαδά

Η Παπαγιάννη έχει γράψει αρκετά μυθιστορήματα για παιδιά και νέους και έχει κερδίσει αρκετά βραβεία. Το «Ως διά μαγείας» κέρδισε το βραβείο κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω», το «Πιάστε τους!», που έγραψε σε συνεργασία με τον Φίλιππο Μανδηλαρά, έχει κερδίσει έπαινο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, και το «Δέντρο το Μόναχο» το Κρατικό βραβείο εφηβικού – Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου.

Η συγγραφέας έχει επίσης εκδώσει ιστορίες και παραμύθια («Είχε απ’ όλα και είχε πολλά», «Καληνύχτα, μαμά!» κ.ά.), Ιστορίες και παραμύθια χριστουγεννιάτικου περιεχομένου («Αγιε Βασίλη, θα μου κάνει τη χάρη;» κ.ά.), ιστορίες πρώτης ανάγνωσης («Βιβλιοφάγος κατά… λάθος!», «Επιστροφή στο σχολείο» κ.ά.) και ένα μυθιστορήματα για ενηλίκους, το «Εκεί και πάντα αλλού!».
Ξεφεύγοντας από τη λογοτεχνία, η Παπαγιάννη έχει γράψει θεατρικά έργα («Το αίνιγμα του Τρουλ»), καθώς επίσης λιμπρέτα και στίχους για τις παραστάσεις «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου», «Παράξενο δεν είναι;» και «Πες το μ’ ένα παραμύθι» σε μουσική του συζύγου της, Θάνου Μικρούτσικου, στον οποίο και αφιερώνει το «Παπούτσια με φτερά» γράφοντας: «Στον Θάνο, που κάποτε μου χάρισε ένα ζευγάρι παπούτσια με φτερά για να πετάξω».

HeliosPlus