Με τις ταινίες «Συνέβη μια νύχτα» (1934) του Φρανκ Κάπρα και «Σούπα πάπιας» (1933) του Λίο Μακ Κάρεϊ με τους αδελφούς Μαρξ συνεχίζονται οι προβολές του Σχολείου του Σινεμά, αντιστοίχως το Σάββατο και Κυριακή 26 και 27 Νοεμβρίου (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια).
Lobby card της ταινίας του Φρανκ Κάπρα «Συνέβη μια νύχτα»

Το «Συνέβη μια νύχτα» (It Happened One Night, 1934) που προβλήθηκε στην Ελλάδα ως «Νέα Υόρκη, Μαϊάμι» είναι μια αμερικανική κωμωδία με ήρωες δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες, έναν δημοσιογράφο και ένα κακομαθημένο κορίτσι της καλής κοινωνίας, οι οποίοι γνωρίζονται και ερωτεύονται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τρένο.

Μεγάλη επιτυχία της εποχής του, το φιλμ του Κάπρα προτάθηκε για 5 βραβεία Οσκαρ και κέρδισε και στις πέντε κατηγορίες: ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου, Α’ ανδρικού ρόλου (Κλαρκ Γκέιμπλ), Α’ γυναικείου ρόλου (Κλοντέτ Κολμπέρ). Επίσης, το 1997 το «Συνέβη μια νύχτα» έλαβε την 35η θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
Οσο για τους αδελφούς Μαρξ, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Πέντε αδέλφια κατάφεραν να ανατρέψουν ολοκληρωτικά τον κόσμο της κωμωδίας, της σάτιρας, της χοντροκομμένης φάρσας, του αυτοσαρκασμού και του ανελέητου, υπερφίαλου, εφήμερου χιούμορ. Οι βασικοί αδελφοί ήταν τρεις, ο Τσίκο, ο Χάρπο και φυσικά ο Γκράουτσο, από το στόμα του οποίου έχουν βγει μερικές από τις πιο έξυπνες ατάκες κωμωδίας στην ιστορία του κινηματογράφου. Υπήρχαν όμως και ο Γκούμο και ο Ζέπο –ο πρώτος έγινε τελικά ο μάνατζέρ τους και τον ακολούθησε αποσυρόμενος και ο Ζέπο.
Στη «Σούπα πάπιας» οι αδελφοί Μαρξ βρίσκονται στο φόρτε τους

Στη «Σούπα πάπιας» όλα ξεκινούν όταν μια εκατομμυριούχος (Μάργκαρετ Ντουμόν) επιβάλλει ως νέο πρόεδρο της Φριντόνια τον παλαβιάρη Φαϊρφλάι (Γκράουτσο Μαρξ), με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Τη φλερτάρει όμως και ο πρέσβης της γειτονικής Σιλβάνια, ο οποίος στέλνει ως κατασκόπους τον Πίνκι και τον Τσικολίνι (Χάρπο και Τσίκο). Σύντομα ωστόσο ξεσπά πόλεμος για την καρδιά (δηλαδή για τα λεφτά) της γηραιάς ευεργέτιδας. Η «Σούπα πάπιας» ανήκει στις πιο παλαβιάρικες ταινίες των αδελφών Μαρξ, ένα αριστούργημα της σουρεαλιστικής, χωρίς νόημα κωμωδίας.

Αξίζει επίσης να προσθέσουμε ότι το χιούμορ των ταινιών των αδελφών Μαρξ θεωρήθηκε ως και προσβλητικό και δεν είναι τυχαίο που ο Μπενίτο Μουσολίνι θεώρησε τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Γκράουτσο επίθεση προς το πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να απαγορεύσει την κυκλοφορία της ταινίας στην Ιταλία. Εννοείται πως τίποτα δεν θα μπορούσε να ευχαριστήσει τους αδελφούς Mαρξ περισσότερο από μια τέτοια εξέλιξη.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη αλλά για κάθε ενδεχόμενο όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις προβολές και τις συζητήσεις καλό θα ήταν να εξασφαλίσουν τη θέση τους τηλεφωνώντας στα 2130 159 816, 6944143564 ή στέλνοντας e-mail στο schoolofcinemagr@gmail.com.

HeliosPlus