Η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων ποίησης και μουσικής υπό τον γενικό τίτλο «Πατρινοί Συνθέτες – Πατρινοί ποιητές» θα λάβει χώρα στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ στην Πλάκα το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου, 26 Νοεμβρίου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα απαγγελθούν ποιήματα των πατρινών ποιητών Δημήτρη Κάββουρα (από τις συλλογές «Ρομβία» και «Εύθετος χρόνος»), Διονύση Καρατζά (από τις συλλογές «Απ’ το μισό παράθυρο», «Ακοιμήτων», «Πότε μίλα πότε φίλα», «Χωρίς εδώ», «Ταξίδια εσωτερικού»), Γιώργου Κοζία (από την υπό έκδοσιν συλλογή «Πολεμώντας υπό σκιάν…» _Ελεγεία και σάτιρες), Βασίλη Λαδά (από τις συλλογές «Απόκρεω» και «Δείπνα» και ένα ανέκδοτο για τα παιδιά πρόσφυγες) και Κώστα Λογαρά (από την αφήγηση «Σάββατα δίχως μύθο»).

Κατά την διάρκεια της ίδιας βραδιάς θα ακουστούν επίσης σπάνια έργα για φωνή και πιάνο (τραγούδια και κομμάτια για σόλο πιάνο) των πατρινών συνθετών Δημήτρη Λιάλιου (1869-1940), Ελένης Λαμπίρη (1889-1960), Αντιγόνης Παπαμικροπούλου (1889-1980), Θεόφιλου Κάββουρα (1930-1974) και Ανδρέα Νεζερίτη (1897-1980). Ερμηνεύτρια των τραγουδιών θα είναι η Δάφνη Πανουργιά με τον Μάριο Καζά στο πιάνο, ενώ οι ποιητές που θα απαγγείλλουν θα είναι οι Δ. Καρατζάς, Γ. Κοζίας και Κ. Λογαράς.

«Η εκδήλωση αποτελεί έναν «διάλογο» του πατρινού χθες, που εκπροσωπούν οι συνθέτες που δεν ζουν πια, και του σήμερα της Πάτρας, το οποίο εκπροσωπούν οι ποιητές της πόλης, που συνεχίζουν να δημιουργούν»
αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, υπεύθυνος του Καλλιτεχνικού Συνόλο «Πολύτροπον» που διοργανώνει την σειρά αυτών των εκδηλώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος έχει συνεργαστεί με Πατρινούς ποιητές, αποτυπώνει τον θαυμασμό του για τους παλιούς Πατρινούς συνθέτες λέγοντας τα εξής: «Θείε Αριστείδη Μικρούτσικε και θεία Αντιγόνη Παπαμικροπούλου, πολύ θα ήθελα να ζήσω μια μέρα μαζί σας. Έχω όμως ένα παράπονο από εσάς. Δεν μου αφήσατε ένα σημείωμα για τον απίστευτα σπουδαίο συνθέτη Δημήτρη Λιάλιο. Ή το γράψατε και κάπου ξέπεσε; Εγώ όμως κυνηγούσα -παιδί του δημοτικού – τον Θεόφιλο Κάββουρα στην Τριών Συμμάχων και χαιρόμουνα, δεκαετία του ’50, την μπάντα – συμφωνική ορχήστρα που διηύθυνε.»
Η εκδήλωση θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο (AN ART) την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, και πάλι στις 8.30 το βράδυ.
———————————————–
AN ARΤ, Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4, Αθήνα Πλάκα
8.30 το βράδυ
Γενική είσοδος: 10 ευρώ.