Ο Ιρλανδός συγγραφέας Ουίλιαμ Τρέβορ έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής. Ήταν 88 ετών και είχε εκτεταμένο έργο. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον εκδότη του, τον Penguin Random House του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ίδιος έγραψε πολλά μυθιστορήματα αλλά, κατά κύριο λόγο, υπήρξε ένας σπουδαίος διηγηματογράφος του αγγλόφωνου κόσμου, ένας «μάστορας» της λεγόμενης «μικρής φόρμας», ένας από τους κορυφαίους που ανέδειξε η Ιρλανδία στον 20ο αιώνα.

Δεν ήταν οι λίγες οι φορές που ονόματα όπως αυτά του Άντον Τσέχοφ ή του Γκυ ντε Μωπασάν επιστρατεύτηκαν για να περιγράψουν την ατμόσφαιρα των ιστοριών του. Ο Ουίλιαμ Τρέβορ αντλούσε την έμπνευσή του από τις ζωές των καθημερινών ανθρώπων. Ήταν μια ήπια και αυθεντική φωνή που μπορούσε να συγκλονίσει τον αναγνώστη.

Γεννήθηκε στο Κορκ το 1928 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην ιρλανδική επαρχία. Σπούδασε στο Κολλέγιο της Αγίας Τριάδας του Δουβλίνου. Έλαβε πολλά σημαντικά βραβεία –ποτέ όμως το Booker, για το οποίο ήταν πολλές φορές υποψήφιος– και διετέλεσε μέλος της Ιρλανδικής Ακαδημίας Γραμμάτων.

Στην ελληνική γλώσσα έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του: «Οι απόφοιτοι» (1982, Γράμματα), «Δυο ζωές» (1995, Οδυσσέας), «Μάταιη αναζήτηση» (Οδυσσέας, 1996), «Η ιστορία της Λούσι Γκολτ» (2004, Ελληνικά Γράμματα), «Θάνατος το καλοκαίρι» (2005, Ελληνικά Γράμματα), «Οι εργένηδες των λόφων» (2008, Ελληνικά Γράμματα) και «Καλοκαιρινό ειδύλλιο» (Μεταίχμιο, 2012).