Οπως κάθε χρόνο, βασικός πυρήνας του «Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου», που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα. Εφέτος περιλαμβάνει 11 ευρωπαϊκές ταινίες από τις χώρες Βρετανία, Ρωσία, Τσεχία, Γεωργία, Ουγγαρία, Λετονία, Τουρκία, Κροατία, Πολωνία και Κύπρο. Καμία από αυτές τις ταινίες δεν έχει προβληθεί εμπορικά στην Ελλάδα και όλες είναι πρόσφατης παραγωγής. Με την εξαίρεση της σημερινής Κυριακής, όπου προτείνουμε ένα παλαιό φιλμ μετά μουσικής, επιλέγουμε μία για κάθε ημέρα ως και το Σάββατο 26.11, μία ημέρα προτού πέσει η αυλαία της διοργάνωσης.
n ΚΥΡΙΑΚΗ 20/11, 19.15, ΤΡΙΑΝΟΝ
«Φάουστ» (Γερμανία, 1926) του Φ. Γ. Mουρνάου. Το Πανόραμα θυμάται τα πρώτα χρόνια διεξαγωγής του και εφέτος προβάλλει το ασπρόμαυρο φιλμ του Μουρνάου, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα γερμανικού εξπρεσιονισμού. Θα προβληθεί σε αποκατεστημένη κόπια και με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο.
n ΔΕΥΤΕΡΑ 21/11, 18.30, ΑΑΒΟΡΑ
«Ne gledaj mi u pijat» (Κροατία, Δανία, 2016) της Χάνα Γιούσιτς. Κοινωνικό δράμα με τη Μία Πετρίτσεβιτς στον ρόλο μιας κοπέλας που προσπαθεί να ξεφύγει από την ασφυκτική ζωή γύρω από την οικογένειά της, σε ένα μικρό διαμέρισμα. Αργότερα, επιβλέπει τον πατέρα της, ο οποίος καθηλώνεται μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύντομα θα εργάζεται σε δύο δουλειές, απλώς και μόνο για να επιβιώσει. Τότε αρχίζει να βρίσκει καταφύγιο στο σεξ με αγνώστους.
n ΤΡΙΤΗ 22/11, 19.00, ΑΑΒΟΡΑ
«Ernellaek Farkaseknal» (Ουγγαρία, 2016) του Ζάμπολτς Χάτζου. Οικογενειακό δράμα που πυροδοτείται από την επιστροφή μιας γυναίκας και του συζύγου της στο σπίτι της αδελφής της. Σύντομα γίνεται σαφές ότι οι δύο οικογένειες δεν μπόρεσαν ποτέ να συνυπάρξουν αρμονικά.
n ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11, 21.00, ΑΑΒΟΡΑ
«Ζoologiya» (Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, 2016) του Ιβάν Τβερντόφσκι. Η ταινία, που απέσπασε το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο εφετινό φεστιβάλ του Karlovy Vary, αναφέρεται σε μια μοναχική γυναίκα (Γιάντε Νατάλια Παβλένκοβα), υπάλληλο σε έναν ζωολογικό κήπο, η οποία επανακαθορίζει τη ζωή της, μετά την ανακάλυψη πως την παρακολουθούν με βιντεοσκοπήσεις.
n ΠΕΜΠΤΗ 24/11, 19.15, ΑΑΒΟΡΑ
«Το αγόρι στη γέφυρα» (Κύπρος, 2016) του Πέτρου Χαραλάμπους. Σε ένα ειδυλλιακό κυπριακό χωριό, ο δωδεκάχρονος Σωκράτης (Τόνυ Δημητρίου) βρίσκεται αναμεμειγμένος σε μια υπόθεση φόνου που συγκλονίζει αυτόν και την οικογένειά του.
n ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11, 18.30, ΑΑΒΟΡΑ
«House of others» (2016, Γεωργία, Ισπανία, Ρωσία, Κροατία) της Ρουσουντάν Γκλουργίτζε. Η γεωργιανή Γκλουργίτζε υπογράφει ένα δράμα με αυτοβιογραφικά στοιχεία που παρακολουθεί την πορεία δύο οικογενειών που διασώζονται από έναν βραχύβιο, αλλά καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο και, καθότι στην πλευρά των νικητών, παίρνουν εσπευσμένα τα εγκαταλελειμμένα σπίτια των ηττημένων. Ο πόλεμος συνεχίζεται πλέον, στην καθημερινότητά τους.
n ΣΑΒΒΑΤΟ 26/9, 21.00, ΑΑΒΟΡΑ
«Green horse rustlers» (Τσεχία, 2016) του Νταν Βλόνταρτσικ. Η ταινία ακολουθεί δύο άνδρες που κάνουν παράνομη εξόρυξη πράσινου μολδαβίτη, ενός σπάνιου, πράσινου, ημιπολύτιμου λίθου, που συναντάται μόνο στη Νότια Βοημία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι «ένα κοινωνικό γουέστερν», το οποίο μάλιστα είχε ένθερμη υποδοχή από το κοινό της Τσεχίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ