Ο Αρθουρ είναι ένας κυνικός αλλά και εξαιρετικά επιτυχημένος «συλλέκτης χρεών» στη σύγχρονη Ρωσία. Δουλεύει με τον δικό του τρόπο. Δεν παραμονεύει στο σκοτάδι, δεν αναμένει τα θύματά του κρυμμένος στα σοκάκια. Προτιμά να παρενοχλεί από το τηλέφωνο και με σύστημα να σπάει τα νεύρα στους ανθρώπους που χρωστούν. Πολύ απλά, αν δεν πληρωθεί δεν σταματά να τηλεφωνεί. Και αν δεν πληρώσουν… Ο Αρθουρ αμείβεται πολύ καλά για να ανήκει πλέον στην ελίτ της Μόσχας και όπως είναι φυσικό έχει αποκτήσει πολλούς εχθρούς. Ολα θα αλλάξουν στη ζωή του όταν ένα βράδυ βρεθεί ο ίδιος στη θέση του θύματος. Το εξευτελιστικό βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος διαδίδεται με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς.
Ο Αρθουρ είναι ο «Kollektor», δηλαδή ο «Συλλέκτης», όπως είναι ο τίτλος της πρώτης μεγάλου μήκους κινηματογραφικής ταινίας του Aλεξέι Κρασόφσκι, η οποία ανήκει ανάμεσα στις 11 που διαγωνίζονται αυτόν τον καιρό στο πλαίσιο του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (άρχισε την περασμένη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στο Αστορ και πραγματοποιείται ως την Κυριακή 27 του μηνός στο Τριανόν και στην Ααβόρα). Ο Κρασόφσκι αναμένεται στη χώρα μας την ερχόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου προκειμένου να παραστεί στην προβολή (και πανελλήνια πρεμιέρα) της ταινίας του, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 20.30 στον κινηματογράφο Ααβόρα.
Γεννημένος το 1971 στο Γκόρκι της τότε Σοβιετικής Ενωσης, ο Aλεξέι Κρασόφσκι σπούδασε γιατρός αλλά η ιατρική επιστήμη δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει το μεγάλο πάθος του, το σενάριο. Αποφάσισε να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της Τέχνης το 2000 και επρόκειτο να εργασθεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση (ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός) ως την απόφασή του να σκηνοθετήσει για πρώτη φορά στον κινηματογράφο. Ετσι προέκυψε το «Kollector» μετά τις μικρού μήκους ταινίες του «The end» και «Zaderzhi dykhanie», παραγωγές και οι δύο του 2014.
Εχει τεράστιο ενδιαφέρον όμως το πώς ο Αλεξέι Κρασόφσκι σκέφτηκε να γυρίσει την ταινία «Kollektor». Σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη, η ιδέα τού προέκυψε λίγο πριν να υποβληθεί σε μια γαστροκόπηση. Τι ακριβώς συνέβη; Ο γιατρός που επρόκειτο να κάνει τη γαστροσκόπηση δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από «συλλέκτη χρεών» την ώρα της εξέτασης. Ακούγεται αστείο αλλά, σύμφωνα πάντα με τον Κρασόφσκι, κινδύνευσε η ζωή του αφού ήταν μάρτυρας του συμβάντος!
Οπου και να βρίσκεται η αλήθεια, το γεγονός είναι ότι μέσα από αυτή την ιλαροτραγική διαδικασία στο μυαλό του σχηματίστηκε η εικόνα ενός χαρακτήρα ο οποίος εκβιάζει τηλεφωνικώς τα θύματά του. Και έτσι προέκυψε η πρώτη κινηματογραφική ταινία του, η οποία διαρκεί μόλις 75′ λεπτά και στηρίζεται κατά πολύ στην ερμηνεία του Κόνσταντιν Καμπένσκι ο οποίος υποδύεται τον Αρθουρ.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι πριν από μερικούς μήνες, το «Kollektor» διαγωνίστηκε στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι στην Τσεχία και εντυπωσίασε αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο σκηνοθέτης του είναι ένα από τα νέα ταλέντα του ρωσικού κινηματογράφου.
πότε & πού:

Ααβόρα, Ιπποκράτους 180, Νεάπολη, τηλ. 210-6423.271

HeliosPlus